Deli s prijatelji
Javor - Acer platanoides

Tokrat predstavljam nekatere javore. Začnimo z domačimi. Nadvse pomembno gozdno, parkovno in drevoredno drevo je ostrolistni javor (Acer platanoides). Zraste v mogočno in lepo drevo, njegov les je cenjen za pohištvo.

Spoznamo ga po velikih, plitvo dlanasto nacepljenih listih; dejansko so peterokrpi in krpe končajo v ostrih konicah.

V gorskem svetu pa tudi drugod je nahajališče gorskega ali belega javora (A. pseudoplatanus). Tudi ta javor je odlično drevoredno drevo, ki se lahko kosa s tujo platano. Tudi njegovi listi so dlanastokrpi, vendar le priostreni in se ne podaljšujejo v ostro konico.

Njegov bel les je zelo cenjen v mizarstvu. Na starejših drevesih se lubje lušči podobno kot platani, vendar v mnogo manjših zaplatah. Zelo razširjen in splošno znan javor je maklen (A. campesttre). Ker ga najdemo tudi v omejkih polj, po navadi kot grm, ga imenujejo ponekod (Štajerska) poljski javor.

Drži se rad v divjih mejah v bližini naselij, kjer ima po navadi nenaravno rast, ker režejo njegove enoletne poganjke za klobasne špile.

Njegove posušene in olupljene šibe se lomijo krhko in so kot nalašč za dobro in hitro špiljenje. Maklen smemo rezati v živ les, znova in znova se obraste, zato je primeren za žive meje. Ker ne zahteva mnogo prostora, je tudi za v vrt.

Redek kraški javor

Bolj redek javor je kraški javor (A. monspessulanum), ki mu pravijo v Kosteljski dolini tudi klen. Njegovi temno zeleni listi so celorobi in trikrpi; precej je razširjen na suhem in apnastem Krasu pa tudi ob strmih obronkih gornje kolpske doline med skalovjem, kjer je bolj grm kot drevo, velikokrat v družbi topokrpega javora (A. obtusatum). Za tega je značilno, da so njegovi tri – do peterokrpi listi spodaj puhasti.

Javor - Acer monspessulanum

Zelo značilen je amerikanski javor (A. negundo), ki mu pravijo zaradi jesenu podobnih listov tudi jesenovec. Pri nas je znan kot parkovno drevo, ponekod je tudi podivjan, torej naseljen brez človekove dejavnosti. Njegovo pisanolistno »Aureovarlegatum« in rumenolistno zvrst najdemo pogosto po vrtovih in parkih.

Javor z ravnim in gladkim deblom, s široko in složno krošnjo, s spodaj srebrno sivimi listi je srebrasti javor (A. saccharinum) iz Severne Amerike. Dlanasto nacepljeni tri do peterokrpi listi se jeseni prebarvajo rumeno.

Ne smemo ga zamenjati s sladkornim javorom (A. saccharum), ki ima dlanastokrpe, nazobčane, zgoraj zelene, spodaj sivo zelene liste, ki se prebarvajo jeseni oranžno ali rdeče pa tudi rumeno. Zelo lep primerek srebrastega javora je na vrtu v bližini kmetijske šole v Mariboru. Še lepši je njegov različek »Wieri« s še globlje narezanimi listi na pobešenih in visečih vejah.

S posebno vonjavimi cvetovi se odlikuje mandžurski dišeči javor (A. ginnala). Že kot mlado drevo je slikovit, zlasti če ga vzgajamo s tremi ali več vrhovi. Ker raste počasi in ni posebno velik, je primeren za manjši vrt.

Posebno lep je jeseni, ko se mu listi prebarvajo oranžno rdeče. Zelo slikovit, bolj grm kot drevo, je japonski javor (A. japonicum), ki se jeseni obarva karminasto. Njegovi dlanasto nacepljeni listi so deveterokrpi. Na vrtu ga pogosto posiljujejo v drevo z enim deblom, vendar je mnogo lepši, če ga gojimo kot grm z do tal razraščenimi vejami ali debli. Ker je krošnja košata, daje dovolj sence za sedežni prostor.

Drevesnica v Murski Soboti razširja njegov različek »Aureum«, ki ima liste, dokler so mladi, rumene, pozneje pa preidejo bolj v zeleno rumeno barvo. Njegovi listi so le približno dlanastokrpi, ker so številnejši (11 do 13).

Pahljačasti javor (A. palmatum) ima globoko razrezane liste s 5 ali 7 roglji. Vzgajamo ga grmasto ali s kratkim deblom. Zahteva zavetno lego in dobro vrtno zemljo. Zastopan je v številnih bolj ali manj znanih sortah.

Iz murskosoboške drevesnice je tudi Bloodgood, s črno rdečimi listi, uvožen je s Holandske. Pahljačasti javori so lepi spomladi, ko odganjajo, še lepši pa jeseni, ko se listi, preden odpadejo, rumeno, rdeče ali drugače prebarvajo. Ti javori so tudi za male vrtne razmere.

Lista lepih javorov z naštetimi vrstami še ni izčrpana, omenil sem le nekatere, ki so zastopani na mojem vrtu. Pomembni so še prižasti (A. capillipes) z belimi vzdolžnimi črtami na rjavo zelenem deblu, potem gabrovolistni (A. carpinifolium); oba sta z Japonske.

Nadalje obrežni (A. circinatum) iz Severne Amerike, potem rdečežilni (A. cissifolium), rjavi (A. griseum) s Kitajskega in drugi.

Iz drevesnice v Volčjem potoku so razširjali tudi A. miyabei, ki ima probkasto skorjo kot naš maklen. V gorskih gozdovih Mandžurije in Koreje je doma A. mandschuricum; ker naj nosi le ta pridevnik mandžurski, je prav, da imenujemo A. ginnala dišeči javor.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<