Deli s prijatelji
Jelenovka (Platicerium)

Jelenovka (Platicerium) je priljubljena sobna rastlina. Njena domovina so tropski predeli Azije, Afrike, Avstralije in Južne Amerike, kjer raste kot »epifit« na drevju. Kot lončnica se je razširila zaradi lepih listov, ki po obliki spominjajo na jelenovo rogovje. Zaradi tega je tudi dobila ime »jelenovka«. Sicer pa pri tej praproti niso zanimivi samo listi, temveč cela rastlina. Le-ta ima namreč poseben ovojni list, ki je sprva zelene barve, podobno kot listi. Ko je starejši, porjavi in odmre, in na njegovem mestu zraste drug. Ta ovojni list popolnoma prekrije zgornjo stran lončka, ga dobesedno ovije. Tako zadržuje rastlina prepotrebno vlago, hkrati pa si sama preskrbi hrano, kajti ovojni listi drug za drugim odmirajo in se spreminjajo v humus.

Jelenovka (Platicerium)
Jelenovka (Platicerium)

Jelenovka in Postavitev v Prostoru

Ker je jelenovka doma v tropskih predelih, kjer so visoke temperature in visoka zračna vlaga, ji moramo tudi doma ustvariti vsaj približno enake razmere, kot jih ima v naravi. Stoji naj na svetlem mestu, kjer bo zaščitena pred neposrednim soncem. Temperatura naj ne bo nižja od 16° C. Ker potrebuje še visoko zračno vlago, jo večkrat orosimo z mlačno vodo. Zalivamo jo z mehko vodo, ki naj bo ogreta na sobno temperaturo.

Presajanje

Jelenovko presajamo vsako pomlad v svežo in zračno zemljo, mešanico vresovke, listovke, šote in mahu, stare gnojevke in ogljenega prahu. Slednjega dodamo zato, ker so korenine dokaj občutljive, oglje pa preprečuje gnitje.

Pri presajanju dajmo na dno posode plast grobega peska, ki pa ne sme vsebovati kalcija. Primeren je kremenčev pesek. Ta služi kot drenaža, da ne bo v lončku ostajala voda.

Priljubljeno je tudi sajenje v lesene viseče košarice, napolnjene z mahom. Rastlino posadimo v košarico tako, da damo najprej okrog in okrog mah, v sredino pa zemljo, v katero posadimo jelenovko. Sčasoma bodo pognali še novi poganjki, vendar ne z vrha, temveč s strani. Pognali bodo kar med letvicami in v nekaj letih bo košarica popolnoma prerasla z vseh strani. Košaro obesimo na mesto, kjer ni nevarnosti, da bi bila kakorkoli napoti, da bi se ji morali umikati in bi pretila nevarnost, da bi rastlini lahko poškodovali liste. Okrog in okrog naj ima dovolj prostora, če hočemo, da se bo lepo razraščala in bo njena lepota res prišla do izraza.

Ob pravilni oskrbi je jelenovka zelo zdrava, rastlina je pri nas še brez bolezni in škodljivcev. Paziti moramo le, da je ne zalivamo preveč ali pa premalo, ker bo sicer zaradi izsušitve propadla.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<