Deli s prijatelji
Cercidiphyllum japonicum
Cercidiphyllum japonicum

Pestrost v listni obarvanosti daje jeseni poseben mik, zato tudi v vrtu ni pravega občutka zatona poletja, če ni v njem vsaj nekaj dreves ali grmov, ki z žarenjem v različnih odtenkih naznanjajo začetek konca – začetek zimskega mirovanja.

Izbira rastlinskih vrst, ki so cenjene zaradi posebno lepe jesenske barvitosti, je velika, začenši s košato bukvijo ali sloko brezo do domačega kraškega ruja. Tudi številne eksote so priljubljene predvsem zaradi pestre jesenske preobleke. Spomnimo se le tulipovca ali japonskih (in ne samo japonskih) javorov.

Cercidiphyllum japonicum

Dve košati listopadni rastlini imamo posebno v časteh. Prva je Cercidiphyllum japonicum, ki kot že ime pove, prihaja iz domovine vrtnarskih posebnosti, z Japonske.

Cercidiphyllum japonicum
Cercidiphyllum japonicum

Tam zraste Cercidiphyllum japonicum včasih v celo nad 30 m visoko drevo, ki pa vedno obdrži nekoliko grmičast videz, predvsem zato, ker ima več debel in je obraščeno do tal. Prav razrast z obilico listne mase omogoča, da lahko drevo jeseni v polni lepoti razkaže vse odtenke jesenske barvitosti.

Njegovo srčasto oblikovano listje preide iz nežno zelene v različne rumene, rdečkaste in rjavkaste barve. Zanimivo je, da ima po nekaj listov skupaj enak odtenek, da je videti, kot bi bila vsaka vejica drugače obarvana.

Pri nas se Cercidiphyllum Japonicum počuti kot doma. Res ne doseže take višine, vendar je ta sprememba dobrodošla, če pomislimo, kako smo v vrtu večkrat na tesnem s prostorom.

Vrsto let bo to grm tri, kvečjemu štiri metre visok, in nas bo jeseni presenečal s čudovito listno obarvanostjo. Sadimo ga na samem ali nekje ob robu više rastočih rastlin, tako da ima vsaj eno stran obraščeno do tal. Mraz ga ne prizadene, tudi glede tal ni izbirčen, le preveč suha oziroma kamnita rastišča niso najbolj primerna.

Parrotia persica

Drugi listopadni grm, ki napravi jesen v vrtu nadvse privlačno, je Parrotia persica. Doma je v Prednji Aziji, odporna in skromna je tudi pri nas, kjer redkokdaj preseže velikost močnejšega grma.

Parrotia persica
Parrotia persica

Cvete zgodaj, še preden se pojavijo listi. Cvetje je dokaj neugledno, zato Parrotia persica ne sodi med rastline, ki bi nas razveseljevale med cvetenjem, čeprav rdeče obarvani prašniki niso brez mikavnosti, pa tudi zgodnost cvetenja (marec) ima svojo vrtnarsko vrednost.

Poleg zelo pestre jesenske barvitosti cenimo pri Parrotia persica tudi to, da začne listje spreminjati barve že zelo zgodaj; že poleti začno posamezni listi iz zelenih prehajati v rdečkaste, rjave in rumene odtenke. V zreli jeseni najbolj izstopa zlato rumena barva, skoraj tako lepa kot pri gorskem javoru.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<