Deli s prijatelji
Domača Skuta

Mleko nam ostaja in treba ga je porabiti. Toda kako doma narediti skuto? Prav enostavno! Iz kislega mleka pripravimo skuto, s katero lahko obogatimo in popestrimo naš vsakdanji jedilnik.

Skuto napravimo tako, da kislo mleko, ko je dovolj čvrsto in zares dosti kislo, zrežemo z nožem v posodi tako, da držimo rezilo – nož navpično in delamo z njim vzporedne reze v razdalji 2 centimetra po dolgem in nato še počez, pravokotno na prvotno smer. Po rezanju je videti površina mleka kot mreža – kvadratki imajo velikost približno 2×2 cm. Tako zrezano kislo mleko pustimo čez noč na sobni temperaturi. Nikakor pa ne postavljamo tako zrezanega kislega mleka na vroč štedilnik. Pri visoki temperaturi se mlečna beljakovina spremeni – strdi in postane kot guma – skuta je neokusna in slaba. Taka skuta ni primerna za nadaljnjo porabo v kuhinji.

Ko se na površini zrezanega »kislega mleka« izloči za dva prsta sirotke, pazimo, da se ne zdrobi in da ga ne uničimo. Režemo z zajemalko plast za plastjo in ga počasi polagamo na cedilo – lahko tudi na čisto platneno krpo, ki jo napnemo nad posodo. Sirotke, ki se odceja, ne zavržemo, saj je hladna kaj osvežujoča pijača, bogata rudninskih snovi, mlečnega sladkorja, mlečnih beljakovin (albuminov, globulinov) ter mlečne kisline, ki ji daje osvežujoč okus.

Sirček – skuto odcejamo v toplem prostoru, kajti toplota pogojuje boljše odcejanje. Zato ne postavljamo skute na hladno, preden se dodobra ne odcedi!

Ko je skuta dovolj odcejena, kar gospodinja zlahka ugotovi sama, jo že lahko jemo ali pa jo shranimo na hladnem do serviranja oziroma porabe v kuhinji za pripravo skutinih jedi.

Kako Doma Narediti Skuto
Kako Doma Narediti Skuto

Pa še omenimo nekaj receptov.

Skutini kolači

Testo: kolikor skute, toliko moke, toliko surovega masla (ali margarine).

Skuto drobimo z moko med prsti toliko časa, da postane masa enakomerna. Nato zdrobimo v to maso surovo maslo (margarino), narezano na tanke lističe. Testo zamesimo in damo na hladno (v hladilnik), da počiva 2 do 3 ure.

Testo nato razvaljamo v hrbtno debelino noža. Režemo s kolescem v kvadrate velike 8 x 8 cm (ali večje). V sredino kvadrata damo malce marelične marmelade, zavihamo testo v trikotnik in stranice s prsti pritisnemo, da se zlepijo. Kolačke zložimo tesno drug ob drugega v pekač, ki smo ga prej »splaknili« s hladno vodo. Pečemo v vroči pečici do svetlo rumene barve in še vroče posipamo s sladkorjem v prahu ter jih preložimo iz pekača na servirni pladenj.

Isto testo lahko prav tako razvaljamo v hrbtno debelino noža. Režemo na ozke podolgovate pramene (palčke) in te posipamo le z zrnato soljo (lahko tudi s kumino) ter pečemo enako kot opisane kolačke. Tako dobimo okusne slane palčke, ki so imenitna priloga k pivu ali drugim pijačam in za popestritev izbire slanega peciva.

Skutina pita

Masleno testo:

  • 20dag surovega masla (margarine),
  • 30 dag moke,
  • 10dag sladkorja

Surovo maslo zdrobimo z moko, dodamo sladkor in zamesimo testo. Priporočljivo ga je pustiti eno uro na hladnem.

Medtem pripravimo nadev:

  • eno celo jajce;
  • en rumenjak,
  • 15 dag sladkorja,
  • 30 dag skute,
  • sol,
  • kisla smetana

Rumenjak in beljak mešamo s sladkorjem, dodamo dobro zdrobljeno skuto, nekaj nastrgane limonine lupine, malce soli, in če je skuta presuha, še malo kisle smetane. Po želji lahko dodamo v nadev še približno 3 dag očiščenih in opranih rozin. Nadev namažemo na pripravljeno – razvaljano polovico testa, ki smo ga položili na hladen, z mrzlo vodo splaknjen pekač (testo razvaljamo v debelino 3 mm). Z drugo polovico testa, razvaljanega do velikosti pekača, prekrijemo nadev, zgornjo plast testa enakomerno nabodemo z vilicami, da se testo med pečenjem ne dviga. Vse damo v vročo pečico. Ko je pita pečena, jo še vročo posipamo s sladkorjem v prahu in režemo na kvadratke želene velikosti ter zložimo na pladenj.

Palačinke nadevane s skuto

Prav tak nadev, kot ga polnimo v skutino pito, uporabimo za nadevanje palačink. Nadevane palačinke, lepo zvite položimo nato nazaj v ponev in prelijemo s prelivom: rumenjaku primešamo žličko sladkorja, dodamo dve žlici kisle smetane. Vse dobro premešamo in prelijemo čez palačinke v ponvi. Ponev potisnemo ponovno za 10 minut v vročo pečico in palačinke še vroče ponudimo.

Rezanci s skuto

Skuhamo široke rezance, jih odcedimo, operemo in jih damo na malo vročega olja. Medtem zdrobimo skuto. Rezance zložimo v ognjevarno posodo in sicer plast rezancev, plast skute. Prelijemo s kislo smetano ter plasti ponavljamo. Tako naložene rezance in skuto damo v pečico, da se vse dodobra pregreje. Preden jed postavimo na mizo, prelijemo rezance z vročim surovim maslom, na katerem smo prepražili nekaj drobtin.

Skuta kot namaz

V trgovinah jo dobimo že v kombinaciji z različnimi dodatki (sadjem, zelenjavo, hrenom,…) – poskusimo pa lahko pripraviti nekaj, česar pa večinoma ni v ponudbi:

Skuto zmešamo s kislo smetano, po okusu posolimo in dodamo drobno sesekljan ali pretlačen – stisnjen česen, po okusu. Masa naj bo ravno prav gosta, da jo mažemo na kruh. Morda pa vam bo za spremembo prav všeč!

Kako iz skute narediti domačo mocarelo? (Mozzarella)

V kolikor imate v hladilniku preveč skute, jo lahko porabite za izdelavo približka italijanski Mozzarelli.
V velikem loncu segrejete ne preveč slano vodo do vrelišča.
V jekleno ali drugo nerjavečo posodo (nikakor ne uporabljajte plastične posode!) stresite skuto (potrebujemo je kar veliko, vsaj pol kilograma za začetek in za »vajo«)
Ko voda zavre, je prelijte preko skute, da jo popolnoma prekrijete z vrelo vodo.
Z dobrimi gumijastimi rokavicami sedaj gnetite skuto, da se le-ta začne spreminjati v žvečilni gumi podobni masi.
Ko čutite, da se voda hladi, jo odlijte in skutino maso prelijte z novo rundo vroče vode in ponovite postopek gnetenja. Ponavljajte postopek tako dolgo, dokler se skuta med vašimi prsti ne bo spremenila v čisto voljno maso.

Mocarela
Mocarela

Oblikujte v kroglice ali pa v valj in shranite v manjšo posodico, ki ste ji dodali zadnjo vodo.
Če ne boste pojedli še vroče domače mocarele, jo shranite v hladilnik, da se ne bo pokvarila.
Tako doma pripravljen sir lahko uporabite za slastne domače solate z vsemi možnimi kombinacijami sveže in kuhane zelenjave, prav tako se odlično prilega na tople kruhke in pice, saj se zelo dobro topi na toploti.

Naj vam priprava domače mocarele uspe in seveda dober tek!

P.S. Vam je članek všeč? Nikar ga ne pozabite všečkati. 😉

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<