Deli s prijatelji
Kako Naredimo Tunel Za Zelenjavo

Mišljen je tunel za zelenjavo iz folije (plastike), ki ga uporabljamo za vzgojo in pridelovanje zelenjavnic in jagod. Ločimo pa dva različna tunela, malega in velikega. Prvi je širok komaj 0,60m, drugi 1,20m; drugi prekrije celo vrtno gredo, prvi pa le pol. Če torej hočemo izkoristiti vso gredo, postavimo nanjo dva mala tunela ali enega velikega.

Za postavitev malega tunela potrebujemo 10 mm debelo žico, ki jo razrežemo v 2 m dolge kose. Te upognemo  čez okroglino vedra tako, da dobimo okrogel lok širine 60 cm. Tako pripravljene loke vtaknemo 30 cm globoko v zemljo. Lok naj bo od loka narazen 1,5 do 2 m. Vtikamo jih ob napeti žici v sredini grede, da stoje natančno izravnani ob napeti žici in da so vsi enako visoki (0,60 m). Potem povežemo loke med seboj s pocinkano žico (1mm); dve napnemo ob tleh, to je po eno na vsaki strani loka; tretja žica gre po slemenu, z njo zasidramo loke, da se ne premaknejo. Za sidro vzamemo zidak in ga zakopljemo pol metra globoko v zemljo, nanj napnemo slemensko žico. Razume se, da je po en zidak na začetku in ob koncu tunela. Zdaj napnemo še dve žici, ravno tako po dolgem, toda v sredino med slemensko in talno žico. Tako smo dobili ogrodje za plastiko; plastika naj bo debela 0,1 mm. Previdno jo napnemo čez ogrodje, ob straneh jo pripnemo na spodnji dve žici; pravzaprav jo potegnemo pod žico, zavihnemo navzgor in pričvrstimo na žlico s plastičnimi zaponkami. Pripravne so zlasti kljukice za perilo brez vzmeti (matične). Na koncu tunela sega folija toliko čez (0,75 m), da jo lahko spustimo kot zaveso in dobro zapremo tunel za zelenjavo. To je torej mali tunel. Zaradi zračenja dvigamo folijo le na zunanji strani, sicer pa je tudi samo odtod dostopna.Velik tunel je širok 1,20 m in ravno toliko visok. Za njegove loke potrebujemo močnejšo žico (20 do 22 mm); razrežemo jo na 3,60 m dolge kose, usločimo jih, da imajo premer 1,20 m; vtaknemo jih 0,30 m globoko v zemljo 1,50 do 2 m narazen in natančno v vrti, da se loki krijejo med seboj. Potem napnemo podolžne žice: pri tleh (2), v sredini (2) in na slemenu (1); slemensko zasidramo z zidaki v zemlji. Končno napnemo folijo čez ogrodje in jo pritrdimo na spodnji žici s kljukicami.

Vzgoja zelenjavnic pod folijo zahteva natančno določeno oskrbo, tako kot vsaka druga »zaprta« greda; treba je zračiti in zalivati. Zelenjavnice dobro uspevajo, če je temperatura pod tunelom med 12 in 16 stopin celzija, v soncu pa se sme dvigniti do 24 stopinj celzija. Že pri 18 stopinjah celzija začnemo zračiti tako, da odpremo (dvignemo) zavesi na koncu tunela. Če to ne zadostuje, dvignemo folijo ob strani. Z zaponkami  jo lahko pripnemo poljubno visoko na žični lok. Seveda moramo zračiti razumno, ustrezno zunanji temperaturi. Ohraniti moramo zeželeno temperaturo, vendar ne škodi, če je nočna za nekaj stopinj nižja, recimo da ima le 8 ali 10 stopinj celzija. Nižje nočne temperature so zaželen zlasti po turobnih in oblačnih dnevih, ko zaradi pomanjkanja svetlobe rastline le slabo asimilirajo. Bolj ko je noč hladna, manj asimilatov rastlina podiha; torej se prihranijo za rast rastline. V sončnih dneh, ko je rastlina ustvarila mnogo aimilatov, ni nujno, da je nočna temperatura nižja, čeprav je zaželjena. Razlike med nočni in dnevno temperaturo imajo tudi svoje meje in so mnogokrat odvisne od termofilnosti rastlin; nagli in močni temperaturni skoki ali padci pa so vselej škodljivi. Zato zračimo postopoma: malo, ko je zunaj hladno, mnogo, ko je toplo. Poleg svetlobe in toplote je za rast pomembna vlaga. Tudi ta je vezana na temperaturo, pri visokih temperaturah potrebuje rastlina več vode, kajti transpiracija je večja, pri nižjih manj. Torej je treba tudi zalivati preudarno, odvisno od toplote.

Za pravilno zalivanje in zračenje imajo nekateri poseben posluh, zato imajo tudi »srečne roke«. Kdor ne zaliva redno ne pravočasno in ne zadostno, torej brez posluha za potrebe rastlin, ne bo imel uspeha z vzgojo v tunelih, čeprav se ne loči bistevno od tiste v gnojaku. Tunel za zelenjavo ima še to veliko prednost, da je možno jeseni pridelek podaljšati daleč v zimo, zlasti z dvojno plastiko. Ko zunaj že zmrzuje in je -5 stopinj celzija in več pod ničlo, je pod folijo še vedno toplo. Folija je posebno pripravna za termofilne rastline: kumare, melone, paradižnik, papriko in jajčevec.

Sorodna iskanja:

  • Mini Rastlinjak
  • Topla Greda
  • Tople Grede Rastlinjaki

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<