Deli s prijatelji
Kako navaditi psa na čistočo v stanovanju

Pred novopečenega pasjega lastnika se takoj, ko pripelje mladega štirinožca k hiši, postavi vprašanje: Kako pa naj psa navadim na čistočo v stanovanju? Tisti, ki so že kdaj prej imeli psa, hitro naredijo red. Tisti pa, ki psa še nikoli prej niso imeli, se znajdejo v precepu. Prav tem lastnikom želim priskočiti na pomoč.

Takoj, ko psa pripeljete domov, ga pričnite opazovati. Ugotovili boste, ali je že navajen na čistočo in kakšne navade ima, ali pa je glede tega še pravi nebogljenček. Vse to je kajpak odvisno od starosti psa in od tega, če ga je prejšnji lastnik že kaj učil.

Običajno kupimo mladiča, ko je star nekaj nad 6 tednov, morda tudi več. Pri tej starosti res ne moremo pričakovati popolnega reda in čistoče, saj so bili do tedaj mladi psi skupaj s svojo materjo, ki je vse iztrebke sama počistila za njimi in se jim ni bilo treba učiti, da morajo opravljati potrebo zunaj bivališča.

Prav tako ne bodo na čistočo navajeni nekoliko starejši mladiči (stari nekaj mesecev), ki so bili zrejeni v pesjakih in ki jih niso navajali na življenje v stanovanju. Takšno opazovanje nam ne bo odveč, saj prav v prvih dneh vsak gib našega psa zelo pozorno spremljamo. Kako ga tudi ne bi, ko pa smo ga tako težko pričakovali in je ta nova pridobitev tako prisrčna, ljubka in prijetna. Lahko bi ga opazovali ure in ure in še se ne bi naveličali.

Takoj, ko opazimo, da hoče pes opraviti potrebo, pa naj bo velika ali mala, ga takoj odnesemo na prosto. Ko bo opravil, ga prav navdušeno potrepljajmo in pohvalimo. Tako bo dobil občutek, da je opravil nekaj nadvse pomembnega.

Takoj zjutraj, ko vstanemo in pri mladem psu naj bo to zgodaj, naj bo prvo, kar naredimo, da odnesemo psa ven in to vedno na isto mesto. Isto ponovimo po vsakem hranjenju pa tudi po pitju.

V hiši z lastnim vrtom ali če stanujete v nižjih nadstropjih to ne bo težko, več potrpežljivosti pa bo potrebno pri tistih, ki živijo v višjih nadstropjih. Ko sem napisal, da psa odnesemo ven, je to mišljeno dobesedno. S tem preprečimo, da bi pes opravil potrebo na stopnišču ali v veži in se izognemo neprijetnemu čiščenju in seveda tudi prepirom z drugimi stanovalci.

Kmalu boste opazili, da pes nobene potrebe več ne opravi v stanovanju in da takrat, ko želi ven, to pokaže s cviljenjem, praskanjem po vratih ali pa tako, da se kar naprej vrti v bližini vrat, ki vodijo na prosto. Ves trud, ki ga boste imeli pri navajanju, se vam bo hitro in bogato obrestoval.

Seveda se bo v naslednjih dveh mesecih še kdaj pa kdaj zgodila taka nezgoda v stanovanju. V takem primeru nikar ne kaznujte psa tako, da mu tlačite gobček v lužo ali kupček, ker to ne bo veliko pomagalo in z nasiljem ne boste dosegli zaželenega učinka.

Dovolj bo, če z ostrejšim glasom psa okregate in še to le takrat, če ga ujamete pri dejanju. V pasjem spominu dogodki hitro zbledijo in kazen za tisto, kar je bilo, res nima nobenega pomena. Če boste upoštevali ta navodila, vam navajanje psa na čistočo ne bo delalo nobenih težav.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<