Deli s prijatelji
Por

Z zloglasnim cesarjem Neronom je prišel v zgodovino tudi por, ki je bil cesarjeva najljubša jed.

Por (Allium porrum), soroden česnu, drobnjaku in čebuli, je od vseh teh najbolj mil, ne peče in ne draži k solzenju. Prav na pomlad se nas loteva utrujenost, saj je bila zimska hrana prerevna z vitamini. S porom dobi telo prepotrebne vitamine A, B in C.

Znani sta dve vrsti: poletna in zimska. Prva ima svetlo zelene liste in pozebe že pri -8° C, druga pa temno zelene liste in pozimi vzdrži na prostem.

Por (Allium porrum)
Por (Allium porrum)

Setev prilagodimo času porabe; marca ga sejemo v tople grede, maja in junija pa na prosto. Presajamo ga od maja do avgusta (presajen od julija dalje prezimi). Prej ko ga posadimo na stalno mesto, debelejši bo jeseni. Pri presajanju skrajšajmo liste, da se korenine bolj razvijejo. Por sadimo v vrste 30 X 15 cm, sadimo ga globje, kot so bile sadike prej, in ga osipamo, da je obeljen del daljši. Ko por dozori, ga lahko izkopljemo in uskladiščimo v pesek, lahko pa ga pustimo tudi na njivi. Pridelek je odvisen od sorte in se giblje od 200 do 300 stotov na hektar.

Je dvoletna rastlina, všeč mu je rodovitna peščena ali ilovnata, zemlja. Uspeva v globoko prerahljani zemlji. Zahteva več vlage kot čebula. V kolobarju ga damo na prvo ali drugo poljino. V primeru, da ga damo na prvo, gnojimo poljino s hlevskim gnojem v jeseni, tudi del gnojil damo na jesen, ostalo pa dognojujemo.

Por ima dolgo vegetacijo, zato lahko porabi hranila, ki mu jih damo. Pridelek 300 stotov na hektar izčrpa 85 kg dušilca, 35 kg fosfora, 175 kg kalija in 70 kg kalcija. Dobro reagira na dognojevanje z dušikom.

Kemični sestav: vode je 86,6 %, čistih beljakovin 1,3 %, maščob 0,37 %, ekstraktivnih surovin brez dušika 70 %, od tega ogljikovega hidrata 1,7 %. Ima še vitamine A, B in C ter 37 miligramov eteričnih olj in 14 kalorij na 100 g.

Ljudsko zdravilstvo pozna por kot zdravilno rastlino proti kašlju. Eterično olje nalahno draži in povzroča izločanje želodčnih žlez ter tako izboljšuje tek. Vendar tako kot vsako pretiravanje je lahko tudi preobilno uživanje pora zdravju škodljivo.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<