Deli s prijatelji
Kaleča semena
Kaleča semena

Poleg jajčne hrane in dodatkov v obliki zelenjave so kaleča semena najpomembnejši del prehrane pri vzgoji mladih sobnih ptic. Kot vedno, kadar smo v dvomih kako ravnati pri razmnoževanju kanarčkov, križancev, pa tudi različnih občutljivih ptic iz družine ščinkavcev, se z gotovostjo lahko ravnamo po prehranskih navadah sorodnih ptic iz narave.

Zelo malo časa v celotnem prehranjevalnem ritmu se v naravi zrnojede ptice hranijo s povsem zrelimi semeni. Večji del zrnate hrane so delno zrela ali polzrela semena, ki jih ptice na rastlinah vneto obirajo. S popolnim dozorevanjem se semena osipajo z rastlin ter tako skrbijo za svoj obstoj. V času razmnoževanja se zato hranijo ptice predvsem s polzrelimi semeni in z njimi hranijo tudi svoj zarod. Gojiteljem ptic, razen redkih izjem, skoraj ni mogoče ponuditi take hrane, zato pa je zelo uspešno prehranjevanje s kalečimi semeni, ki so najbližji nadomestek semenom, nabranim v naravi.

Kaleča semena dajemo v manjših količinah gnezdečim parom ali že parom, ki jih pripravljamo na gnezdenje. Kaleče hrane naj odrasle ptice dobijo le toliko, da jo z užitkom in hitro pojejo. Pri nižjih temperaturah in v obdobju, ko ptice počivajo, jim kalečih semen ne dajemo. Posebno pomembno je, da dobijo ptice kaleča semena v času razmnoževanja.  Že ko valijo, jih privajamo na tako hrano. Neomejeno lahko ponudimo kalečih semen pticam, ki hranijo mladiče v starosti od 5 do 7 dni, pa vse dokler mlade ptice ne zapustijo gnezda. Takoj ko se mladiči začnejo sami zanimati za kaleča semena, jim to veselje previdno in odločno zmanjšujemo. Ptice se morajo še pred jesenjo navaditi na zrela suha semena, zato naj kaleča semena dobivajo redno, vendar v majhnih količinah.

In katere vrste semena pripravimo za kaljenje? Med gojitelji kanarčkov je od nekdaj priznano kaleče seme repice. To je primerna hrana, ki pa ima nekaj pomanjkljivosti. Oljna repica poleti zelo hitro kali in polagamo jo lahko samo toliko časa, dokler se iz odprtih kalčkov ne začno odpirati kalilni lističi. Za mnoge vrste eksotov (npr. zebrice) kalimo seme bara, tako da celo klasje dva ali tri dni namakamo v mlačni vodi, dokler ne opazimo majhnih rumenih kalčkov. Klasje primerno odcedimo ter ga ponudimo pticam.

Kaleča semena zrnja niger

Zelo dobro se je izkazalo tudi kaleče zrnje črnega semena, imenovano tudi niger. To je seme znane afriške industrijske rastline, ki se sicer uporablja za izdelavo olja.

Prednost kalečega črnega semena v primerjavi z drugimi semeni je izredna kaloričnost, seme je počasi kaljivo in zato bolj trajno. Rade ga jejo vse vrste sobnih in zunanjih ptic. Pri oljni repici se zaradi hitrega kaljenja pojavijo toksične snovi in že drugi ali tretji dan je nujno, da preostanek zavržemo.

Kaleče črno seme je mnogo bolj trajno. Preden seme ponudimo, ga dobro speremo pod hladno vodo ter ga damo v posebno posodico. Preostanek spet zalijemo s svežo vodo, tako počaka do naslednjega dne.

V boljših semenarnah je mogoče kupiti posebne, več etažne kalilnike. V spodnji prekat nalijemo vodo. Vodni hlapi iz posode napajajo kaleča semena. Ker se v kalilnikih ustvarja primerna temperatura, v njih kaljenje močno pospešimo. Več etaž kalilnika nam omogoča, da s kalečimi semeni kolobarimo. V takih kalilnikih je nujno skrbeti za ustrezno higieno, ker se hitro zamažejo. Primernejše je, da semena v plitkih plastičnih posodicah zalijemo s svežo mlačno vodo. Navadno hranimo ptice na okenski polici. Tudi v tem primeru neuporabljeno seme znova zalijemo z vodo, če je treba, pa pri nižjih temperaturah posodice pokrijemo s steklom in pospešimo kaljenje. Pravilna in smiselna uporaba kalečih semen ob drugi raznovrstni hrani nam bo omogočila, da bomo vzgojili izredno zdrave in lepe sobne ptice.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<