Deli s prijatelji
Castanea sativa

Večkrat me je že kontaktiral zvest bralec mojega bloga, ki je tokrat zastavil dokaj zanimivo vprašanje, za katerega sem se odločil da bom odgovoril kar s člankom. Vprašanje se glasi: “Na majhnem vrtu želim posaditi kostanj z debelejšimi plodovi. Slišal sem, da je kitajski kostanj tudi pritličen, zato prosim za nasvet, kje lahko dobim sadiko. Zanimam se tudi za smokovca.”

Žlahtni kostanj (Castanea sativa)

Žlahtni kostanj (Castanea sativa) je značilno, velikokrat zelo mogočno drevo toplejših predelov in zakisanih tal. Ker ga je ponekod (Italija, Francija) načela »kostanjeva kuga« (Endothia parasitica), iščejo zanj odporen nadomestek, ki bi se ga ta nevarna bolezen ne lotila. Prizadeti so predvsem veleplodni kostanji, znani pod imenom »maroni«.

Castanea sativa
Castanea sativa

Tudi pri nas so bolezen že opazili in kostanj v nekaterih področjih posekali.

Kitajski kostanj (Castanea mollissima)

V zamenjavo priporočm kitajski žlahtni kostanj (Castanea mollissima), ki ima glede kakovosti plodu in lesa približno enake lastnosti kot naš. Ta kostanj omenjate tudi vi, češ, da bi ga radi sadili na svoj vrt, ki je kot poudarjate zelo majhen. Hkrati izražate želje, naj bo kostanj pritličen.

Kitajski žlahtni kostanj (Castanea mollissima)
Kitajski žlahtni kostanj (Castanea mollissima)

Res je kitajski kostanj manjši od našega, vendar zavzema vseeno mnogo prostora. To je 10 m v širino in najmanj toliko v višino, pa čeprav ga smemo gojiti kot grm. Res je tudi, da raste počasi in da doseže omenjeno mero šele kot starejši grm. V deželi, kjer raste kot drevo z močnim deblom, doseže čez 20 metrov višine. Kako se bo obnesel pri nas, ne vem, ker kolikor mi je znano imamo šele manjše površine v opazovanju in je to zelo mlad nasad. Večje drevo je bilo le pri Gorici, a ne vem če še je temu vedno tako.

Iz povedanega lahko ugotovite ali je kitajski kostanj za vaše vrtne razmere ali ne.

Japonski kostanj (Castanea cremata)

Mnogo manjši grmnat kostanj je japonski (Castanea cremata), saj doseže na domačih tleh komaj 9 metrov premera in višine. Njegovi plodovi so znatno manjši od našega kostanja, so pa zelo okusni! Proti kugi ni odporen!

Castanea crenata
Castanea crenata

Smokovec

Glede smokovca bi dejal, da dozori njegov sad v Sloveniji celo v vinorodnih krajih kvečjemu enkrat. Če pa gre za sorte (belice ali črnice), so plodovi okusni in povsem zreli le v najbolj vročih poletjih.

Smokovec
Smokovec

Izjema je le ena sorta, črnica, imenoval bi jo bizeljska, ker je v tamkajšnjem vinorodnem okolju najbolj razširjena. Najdemo jo še ob zidanicah po vinogradih dolenjske in štajerske, ponekod je celo podivjana ob podpornih zidovih (škarpah). Gre za dokaj odporno smokev, ki zlahka ne pozebe. Če že pozebejo veje, poženejo štori znova in v nekaj letih se grm obnovi. Raste pa grmasto s številnimi do 2 m dolgimi krepkimi vejami, ki jih je treba vsako leto vsaj delno ¡zredčiti. Zreli plodovi so rjave barve, sladki in okusni. To smokev razmnožujemo z »grebenicami«.

Na vprašanje kje dobiti zaželeni kitajski kostanj, pa vam v tem trenutku ne bi znal odgovoriti.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<