Deli s prijatelji
Koi - japonski okrasni krap
Koi - japonski okrasni krap

Koi je japonska beseda za okrasnega ali barvnega krapa, ki v prevodu pomeni »riba z redkimi luskami«. Riba sicer izvira iz Kitajske, vendar je vzreja teh rib doživela popoln razmah šele na Japonskem. Tam so te ribe deležne posebne pozornosti, saj predstavljajo simbol ljubezni, velike moči, moškosti in sreče. Vzgojijo jih sto milijonov letno in izvažajo po vsem svetu. Na Japonskem je ustanovljenih precej klubov gojiteljev in ljubiteljev teh rib, čedalje več takšnih klubov pa se pojavlja tudi zunaj njenih meja. Tudi pri nas je iz dneva v dan več »zaljubljenih« v to ribjo vrsto.

Koi krap iz družine krapovcev

Krapi koi so ribe iz družine krapovcev (Cyprinidae) in najbližji sorodniki nam dobro poznanega navadnega krapa. So vsejede ribe, tako da jim dobro tekne tako rastlinska kot živalska hrana. Rastejo zelo hitro (dosežejo težo do 40kg), doživijo lahko starost 80 do 100 let. Izjema je vsekakor koi krap z Japonske z imenom Hanoko, ki je bil dolg 77cm, tehtal 9 kg in bil star celih 226 let.

Krapi koi so izredno barvite ribe z različnimi vzorci in se po barvitosti lahko primerjajo celo s tropskimi ribami. Zaradi tega jih mnogi gojijo v velikih akvarijih. Najlepše pridejo do izraza v vrtnih bazenih in manjših ribnikih. Najbolje se počutijo v vodi s temperaturo 22 do 25° C, vendar prenesejo celo temperaturni razpon od 2 do 35° C. Smrtno nevaren je zanje lahko le nenaden padec temperature (transport, prenos iz enega bazena v drugega, …) Če krapom koi ustrezajo vsi pogoji (trdota vode, temperatura vode, pravilna prehrana), lahko pri približno petletnih ribah pričakujemo podmladek. Ribe se drstijo v plitvi vodi med bujno vodno vegetacijo. Iz iker se po nekaj dneh (odvisno od temperature vode) izležejo mladice, ki začnejo iskati hrano šele po 3 do 4 dneh. Takrat moramo poskrbeti, da je v vodi precej planktona. Po približno 14 dneh mladicam ponudimo drobno narezane druge vrste hrane.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<