Deli s prijatelji
Kokoši pozimi
Kokoši pozimi

Oktobra si kokoši še iščejo hrano na paši, ki pa je že precej skromna. Vedno več jim moramo pokladati krme, da ne bodo lačne in da nesnost ne bo preveč padla. Sicer pa je tudi dan že zelo kratek, prekratek, da bi naše kokoši še vedno pridno sedele na gnezdih. Največkrat se z vse manjšim številom jajc, ki jih prinašamo iz gnezd, kar sprijaznimo, češ, tako je pač. Zima je tu.

Rejci, ki pa želijo tudi pozimi dobiti jajca iz domačih gnezd, se bodo malo potrudili. Tudi kokoši se na toplem, v suhem in svetlem hlevu mnogo bolje počutijo kot na vlažnem in hladnem, morda celo s snegom pokritem dvorišču. Zato moramo pravočasno poskrbeti, da bodo hlevi za kokoši dovolj čisti, zapaženi, da skozi špranje ne bo bril zimski veter.

Pomen svetlobe

Če spijo kokoši v hlevu z drugo živino, bomo uredili tako, da bo v njem vsaj v zimskih mesecih svetlo. Ker je v takšnih hlevih običajno premalo svetlobe, bomo prižgali luči po potrebi, tudi ves dan. Da bodo kokoši nesle, potrebujejo dnevno 15 do 16 ur svetlobe.

Za tvorbo enega jajca pa je potrebno kar 25 – 28 ur svetlobe. V tem času se namreč izloča hormon lutein, ki uravnava nastanek rumenjaka. Da bo svetlobe dovolj, prižigamo v kokošnjakih zjutraj in zvečer luči. Za 10 m2 tal hlevske površine bo zadostovala ena 25-vatna žarnica.

Pozimi krma bolj kalorična

Čim hladneje je, tem več energije potrebujejo kokoši za vzdrževanje telesne toplote. Ker potrebujejo energijo tudi za gibanje in tvorbo jajc oziroma rast, krmilom v zimski dobi primešamo maščobe, kot so loj, olja, svinjska mast, kostni mozek ipd., ki vsebujejo od vseh največ kalorij. Tudi koruzno zrnje je kalorično bogato, zato je zlasti primerno za kriljenje pozimi.

Kadar v kokošnjakih pade temperatura pod 0° C, priporočam, da prostor nekoliko ogrevate. Že pri 10° C sobne temperature se kokoši dobro počutijo. Če so se stare kokoši oskuble, jim po enomesečnem skubenju pokladamo krmo bogatejšo z beljakovinami, da se bodo hitreje obrasle in pričele čim prej spet nesti. Med doma pripravljena krmila vmešamo oljne tropine ali pogače ter mesno ali ribjo moko, in sicer toliko, da bo vsebovala hrana okrog 16% beljakovin.

V pojasnilo naj povem, da vsebujejo oljne tropine v poprečju 40% beljakovin, ribje in mesne moke pa 65% oziroma 55 %. Druga doma pripravljena krma (žita in krompir) vsebuje le 8 – 10% beljakovin.

Krmi primešamo še nekaj rudninke in vitaminke za perutnino. Kupimo ju v kmetijski zadrugi. Navodila o uporabi so priložena.

Tudi jarkice, ki jeseni prično nesti, naj dobe bogatejšo krmo kot doslej.

Pripravimo gnezda

Če v hlevu ni gnezd, jih tja postavimo, preden se pojavi prvo jajce. Tako se bodo mlade kokoši nanje pravočasno navadile, sicer bodo puščale jajca po tleh ali kjerkoli.

Prav zaradi nepravilnih ali slabo postavljenih gnezd imamo po nepotrebnem preveč umazanih in razbitih jajc. Gnezda postavimo tako, da vanje svetloba ne pada naravnost, hkrati naj ne bodo previsoka. Prva vrsta gnezd (če jih je več nadstropij) naj bo dvignjena od tal le 35 do 40 cm.

Zelo praktična so gnezda s poševnim dnom ali odprtino na sredi. Iz njih se jajca odkotale v zbiralnik. Tla v hlevu za perutnino dobro nasteljemo ali vsaj delno prekrijemo z mrežo. Tako bomo poskrbeli za večjo čistočo in boljše počutje živali.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<