Deli s prijatelji
Kokoškin Lisec - Huhnscheck

Med kokošarje sodi precej velika skupina golobjih pasem, ki so po svoji zunanjosti, predvsem po postavi, podobni kokoškam. Najbolj podoben in prvi, ki so ga poimenovali »kokoškar«, je naš kokoškin lisec. Razširjen je po vsem svetu, vendar pa povzroča težave številnim golobarjem, ki imajo o njegovem poreklu različno mnenje in ga različno obravnava tudi golobarska literatura. Zato bom tokrat razkril pravo resnico o njegovem izvoru in napovedal tudi njegovo prihodnost.

Kokoškin Lisec - Huhnscheck
Kokoškin Lisec – Huhnscheck

Podobnost s Kokoškami

Res je, da kokoške nimajo tako idealne barvne risbe v svoji operjenosti. Podobnost naj bi ponazarjala predvsem glava golobov te pasme. Dva do tri milimetre široka bela lisa, ki poteka od čela do zatiljka oziroma do osnovne bele barve, naj bi predstavljala greben kokoške. Razmeroma širok živordeč očesni obroček in rdeč kljun, ki je s svojimi velikimi in gladkimi nosnicami večji kot pri drugih podobnih pasmah, razmeroma ozka glava, vse to naj bi bilo podobno glavi kokoške. Podobnost še poudarjata tudi oblika in postava tega goloba, zaradi česar tudi številne druge pasme prištevamo v skupino kokošarjev.

Izvor Pasme Kokoškin Lisec

Glede porekla pasme so prepričanja in dokazovanja deljena, čeprav so si v bistvu zelo blizu in je treba odkriti le vzroke manjših nesoglasij. Pasma je nastala s križanjem znanega florentinca (italijanskega porekla) in bagdetskih (Bagdad) pasem golobov z bližnjega vzhoda. Novo pasmo so vzgajali na območju med Dunajem in Budimpešto v času avstroogrske monarhije.

Leta 1850 (po Prutzu) se je hkrati pojavila na Dunaju in v Budimpešti. Ker je bilo to območje za takratne pojme nacionalno nedoločeno, ga starejša golobarska literatura obravnava kot avstrijsko pasmo, novejša pa ga prišteva k madžarskim pasmam.

Podobno je tudi glede ugotavljanja izvora njegovega azijskega prednika. Del literature obravnava turške pasme golobov bradavičarjev, ki pa so jih Turki pravzaprav le prinesli s svojih osvajalnih pohodov. Te golobe so takratni golobarji enostavno prištevali k turškim pasmam, čeprav so iz njih Nemci že takrat vzgajali svojo nurnberško bagdeto. In prav ta pasma je bila partner znanemu florentincu pri križanju in vzgajanju kokoškinega lisca.

Kokoškin Lisec
Kokoškin Lisec

Imena Pasme

Madžari so pasmo krstili »Tyktarka« (kokoška), Nemci so ga imenovali pravilno »Huhnscheck« (kokoškin lisec). Zanimivo ime so mu dali češki golobarji, ki so ga imenovali »Viedenska sliepočka« (dunajska kokoška), skrajšano nazivajo sedaj to pasmo »sliepičaki« (kokošarji).

Po Baldamusu 1878 je pasma imenovana »madžarski golob«, prav tako po Bungartzu 1893. Tudi Francozi ga imenujejo »Hongrois« (madžarski), medtem ko mu pravijo Italijani »Gazzo austriaco«.

Američani so ga leta 1890 prinesli na svoj kontinent z imenom »Hungarian«; to ime se je na angleško govorečih območjih obdržalo še dandanes. Z rahlo zlobnostjo lahko trdim, da je pasma šele v Ameriki našla svojo pravo domovino. V letu 1948 so ustanovili svoj »United Hungarian Pigeon Club« in množično vzgajali najlepše primerke te pasme, lepe in gospodarsko koristne golobe, težke 700 do 800 g in visoko plodne. V njihovi strokovni knjigi »Encyclopedia of Pigeon Bredds« (Enciklopedija golobjih pasem) prikazuje barvni posnetek na strani 185 rdeče risanega goloba te pasme, ki ga je vzgojil dr. Sam Peavey. To je resnično enkratna idealna podoba kokoškinega lisca. Evropski golobarji doslej še niso uspeli vzgojiti tako idealnega goloba te pasme.

Pasma po Modi

Pred drugo svetovno vojno je bilo golobov te pasme kar precej tudi pri nas v Sloveniji, in sicer v rumeni, rdeči, predvsem pa v črno risani barvi. Množično so jih vzgajali v Avstriji, na Madžarskem, Češkoslovaškem, v Nemčiji, v manjšem številu pa tudi v vseh drugih evropskih državah. Prvotni tip pasme je bil zajetnejši, močnejši, na nižjih nogah, s širšimi prsmi in krajšim trupom in ne na koncu tudi prikupnejši od današnjega »modernega«. Obnovljeni standard za pasmo pa zahteva sedaj visoke noge, dolg vrat, vse drugo pa velja po starem standardu. To pomeni močan vrat, široko razmaknjene noge, široke prsi, kratek trup, teža 700 do 800 gramov, poleg vseh drugih podrobnosti, ki dajejo posebno podobo in značilnost pasme. Vsekakor pa je selekcija usmerjena na zadnjo modo. To je vrat in noge, in tako nehote zanemarja vse drugo razen osnovnega orisa. Tako imamo dandanes kokoškine lisce z dolgimi in pretankimi vratovi, z visokimi in preozko stoječimi nogami zaradi preozkih prsi, s predolgimi krili in repom zaradi njihove vitke linije itd. Golobarji in strokovni sodniki, predvsem pa gojitelji molče priznavajo posledice modnih muh in napake golobov te pasme. To lahko opazimo predvsem na velikih mednarodnih razstavah golobov po evropskih deželah. Med 7000 – 10.000 razstavljenimi golobjimi pasmami bomo našli le 10 do 15 kokoškinih liscev. In še ti ne zbujajo posebne pozornosti golobarskih strokovnjakov, kajti njihove napake so očitne.

Izumiranje Pasme Kokoškin Lisec

Po vsem tem lahko sklepamo, da je kokoškinih liscev v evropskih deželah iz leta v leto manj. Preizkušeni golobarski veterani dvigujejo roke od pasme, ki je zašla v zagato, za mlade neizkušene golobarje pa pasma sploh ni primerna. Vzgoja kokoškinega lisca je kratko malo utrudljiva. Po eni strani povzročajo težave barva in oris, pa drugi pa postava in osnovna oblika ob predpisani velikosti in teži in na koncu še dohitevanje mode te pasme. Vse skupaj bi pomenilo usklajevati selekcijo desetih poglavij, to pa je preveč zahtevno. V vseh razstavljenih pasmah so zajeti visoka umetnost, znanje in kultura, ki jih lahko primerjamo z umetnostjo slikarstva, glasbe, poezije in književnosti!

V vsej naši deželi dandanes nimamo resnega gojitelja te golobje pasme, vsaj meni ni znano. In zelo malo verjetno je, da se bo zanjo ogrel kakšen izkušen golobar.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<