Deli s prijatelji
Svet24

Včeraj mi je pisala bralka salomon oglasnik bloga in zastavila sledeče vprašanje:

Že nekaj let se mi sredi poletja korenčkovo listje posuši, v korenih pa so majhni beli črvički, ki napravijo korenček neuporaben. Tudi grah v začetku lepo uspeva, ko pa začne dobivati stroke, se pri koreninah suši in zato propade več kot polovica pridelka. Vsako leto vrt pognojimo s kokošjim in zajčjim gnojem. Za nasvet se vam lepo zahvaljujem….

Gospa Ana, vaše korenje po vsej verjetnosti uničujejo ličinke korenjeve muhe, ki delajo 1 do 2 mm široke rove blizu površine korenov. Stene rovov so porjavele. V rovih so do 8 mm dolge, breznoge, belkaste ličinke ali žerke korenjeve muhe. Črne muhe z rjavo glavo in rdeče rumenimi nogami so 4 – 5 mm dolge in se pojavljajo od konca aprila do jeseni v treh rodovih. Prvi rod ličink lahko uniči mlado korenje popolnoma, druga dva rodova pa pokvarita korenje in zmanjšata pridelek.

Korenček
Korenček

Korenček in Gnilobne Bakterije

V rovih se včasih naselijo gnilobne bakterije in glivice, ki povzročajo gnitje korenja. Listi mladega napadenega korenja rumenijo ali pordečijo in venejo. Ličinke zadnjega rodu razjedajo korenje tudi še v skladišču in se v rovih zabubijo. Bube prezimujejo tudi v zemlji. Korenjeva muha in mlade ličinke potrebujejo precej vlage in se zato pogosteje pojavljajo v zavetnih legah, kjer se zadržuje vlaga. Pojav muhe in škode po njej preprečujemo, če ne gnojimo korenja in drugih korenovk (zelene, peteršilja), ki jih muha tudi napada, pogosto na istih gredah, če jih sejemo dovolj redko in na odprtih legah. Ob setvi damo v zemljo k semenom v vrsticah zrnca basudin (7 g na 10 m). Pomaga tudi če korenje zalijemo vsake tri tedne s škropivom paration ali diazinon, potem ko so rastline visoke 10 cm. Napadenih razritih korenov ne uskladiščimo, ampak jih čim prej porabimo, njihove ostanke pa sežgemo.

Grah se suši zaradi glivične bolezni grahove uvelosti (Fusarium spp.). Spodnji grahovi lističi pričnejo veneti junija, ko grah odcveta, steblo pri dnu potemni in trohni, prav tako tudi korenine. Zato listi in cele bilke rumenijo in dajo slab pridelek, ali pa se naglo posušijo. Glivice, ki povzročajo bolezen, živijo v zemlji in od tu napadajo korenine, prerastejo v žile, ki jih zamašijo. Bolezen se rada pojavlja tam, kjer pogosto sadijo grah v isti zemlji. Da preprečimo pojav bolezni, sadimo grah poredko na istih gredah. Kjer se je bolezen pojavila, ne sadimo vsaj šest let graha v okuženo zemljo. Seme uporabimo le iz zdravih nasadov. Uvele rastline izruvamo in sežgemo. Suho slamo iz okuženega nasada prav tako sežgemo.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<