Kulinarika
Domov Kulinarika
Kako doma narediti skuto
Mleko nam ostaja in treba ga je porabiti. Toda kako doma narediti skuto? Prav enostavno! Iz kislega mleka pripravimo skuto, s katero lahko obogatimo...
Zamrzovanje orehov, lešnikov in kostanjev
Jeseni, ko smo zamrznili že vse vrste zelenjadnic in sadja, si pripravimo v zamrzovalniku tudi razno lupinasto sadje. Mnogi vrtniki imajo lešnike in orehe,...
Sivka, žajbelj in rožmarin
Sivka, žajbelj in rožmarin so najpogostejša zdravilna zelišča naših, predvsem primorskih vrtov. Prvi dve zdržita na prostem tudi v naših zimah, medtem ko mora...
Pražena Čebula + Recepti
Nemara boste rekli, da o čebuli veste že vse, kar je treba in da je torej tale zapis odveč. Vendar mislim, da te dragocene...
Octovec – drevo z velikimi, pernato sestavljenimi listi, ki se jeseni čudovito obarvajo
Octovec je okrasno drevo z velikimi, pernato sestavljenimi listi, ki se jeseni čudovito obarvajo. Tudi temnordeči plodovi, združeni v goste koničaste skupke, so na...
Rumeni dren – razraščen grm, ki zraste do 5 metrov visoko
Nekoč je prišel medved pod rumeni dren in se odločil, da bo kar pod njim počakal plodove. Ti pa so zoreli počasi in medved...
Narastek – nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja
Narastek je nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja. Pripravljamo jo kot nekakšen puding iz rahlih zmesi, vendar jo pečemo v...
Sadna kupa odličen posladek
Sadno kupo ponudimo kot samostojen posladek ali na koncu obeda, včasih tudi večerje. Sadna kupa je sestavljena zelo različno. V glavnem prevladuje sadje ali...
Sadje in zelenjava iz zamrzovalnika
V zimskih mesecih in tudi zgodaj spomladi uporabljamo živila, ki smo jih zamrznili poleti in jeseni. Kakovost teh živil je odvisna od načina priprave...
Travniška penuša – družina Brassicaceae
Travniška penuša je poleg grenke in dlakave penuše najbolj uporabna in morda tudi najlepša predstavnica svojega rodu. Že aprila pobeli travnike s svojimi cvetovi,...