Kulinarika
Domov Kulinarika
Sivka, žajbelj in rožmarin
Sivka, žajbelj in rožmarin so najpogostejša zdravilna zelišča naših, predvsem primorskih vrtov. Prvi dve zdržita na prostem tudi v naših zimah, medtem ko mora...
Zelena – vrtnina odličnih lastnosti
Zelena je gomoljnica, za katero mislim da je ni potrebno do potankosti opisati in predstaviti mojim bralcem saj verjetno ni gospodinjstva, ki je ne...
Zamrzovanje orehov, lešnikov in kostanjev
Jeseni, ko smo zamrznili že vse vrste zelenjadnic in sadja, si pripravimo v zamrzovalniku tudi razno lupinasto sadje. Mnogi vrtniki imajo lešnike in orehe,...
Narastek – nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja
Narastek je nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja. Pripravljamo jo kot nekakšen puding iz rahlih zmesi, vendar jo pečemo v...
Sadna kupa odličen posladek
Sadno kupo ponudimo kot samostojen posladek ali na koncu obeda, včasih tudi večerje. Sadna kupa je sestavljena zelo različno. V glavnem prevladuje sadje ali...
Sadje in zelenjava iz zamrzovalnika
V zimskih mesecih in tudi zgodaj spomladi uporabljamo živila, ki smo jih zamrznili poleti in jeseni. Kakovost teh živil je odvisna od načina priprave...
Črni koren samonikla rastlina v svetlih gozdovih in na vlažnih travnikih Sredozemlja
Črni koren je znan kot samonikla rastlina v svetlih gozdovih in na vlažnih travnikih Sredozemlja. Koren, katerega koža je črno rjava (meso pa belo),...
Travniška penuša – družina Brassicaceae
Travniška penuša je poleg grenke in dlakave penuše najbolj uporabna in morda tudi najlepša predstavnica svojega rodu. Že aprila pobeli travnike s svojimi cvetovi,...
Rumeni dren – razraščen grm, ki zraste do 5 metrov visoko
Nekoč je prišel medved pod rumeni dren in se odločil, da bo kar pod njim počakal plodove. Ti pa so zoreli počasi in medved...
Vrtnica Rosa spp. Rosaceae
Veliko barv in odtenkov in še več vonjev in oblik cvetov: vrtnica je ena najbolj razširjenih okrasnih rastlin, ki preseneča z izjemnim številom vzgojnih...