Deli s prijatelji
Kunec
Kunec

Z bližajočo se jesenjo je vedno manj sveže zelene trave za krmljenje kuncev. Pomanjkanje pa lahko nadomeščamo z različnimi odpadki z zelenjavnega vrta, kot so: listi zelja, ohrovta, kolerabe, pese, repe in cvetače. Tudi listi fižola, graha in solate endivije so uporabni, vendar jih ne smemo pokladati v večjih količinah.

Če v bližini hiše raste vinska trta, lahko njene liste pokladate kuncem. Peteršilj, zelena, kumina in majaron so tudi primerni dodatki krmi, ker ji izboljšajo okus. Posebej priporočljivo je, da dajemo taka zelišča tistim kuncem, ki jih bomo zaklali, ker mesu izboljšajo okus. Listi čebule in česna niso priporočljivi za krmo kuncev. Seno počasi spet postaja vsakdanja krma, zato moramo kuncem večkrat dati vode, ker je živali ne dobijo z zeleno krmo.

Živalim, ki smo jih namenili za zakol, pokladamo zrnato krmo, da bi bile čim prej godne za zakol in da ne bi po nepotrebnem trošili krme. To bomo lahko porabili za kunce, ki smo jih pustili za pleme. Reja kuncev je bolj gospodarna, če vse živali, ki smo jih namenili za zakol, pokoljemo, še preden zmanjka zelene krme.

Če smo zaradi kakršnihkoli vzrokov zamudili s parjenjem kuncev, je zdaj še čas, da to popravimo. Mladiči iz teh legel niso primerni za pleme, pa tudi rastejo ne tako hitro kot spomladanski in poletni mladiči, vendar bodo januarja že godni za zakol.

V drugi polovici meseca začnejo kunci, ki so se skotili februarja ali marca, menjavati dlako. Tedaj začno menjavati dlako tudi mladiči iz julijskih legel. Mladiče ločimo, ko so stari štiri mesece, ker se jim začne prebujati spolni nagon. Zato jih ločimo po spolih.

Samice lahko še naprej redimo v skupni kletki, samce pa ločimo vsakega v svojo kletko ali pa jih kastriramo in jih nato redimo v eni kletki. Skopljenje ali kastracijo opravimo, ko so kunci stari približno štiri mesece, to je takrat, ko se moda iz trebušne votline pomaknejo v mošnjo.

Znana sta dva načina skopljenja: krvavo in nekrvavo. Pri prvem zarežemo mošnjo in odrežemo moda. Pri drugem pa podvežemo mošnjo skupaj z modi, ne da bi jo sploh zavezovali. Če se odločimo, da bomo skopljali sami, je pri prvem načinu zaželeno, da se prej posvetujemo z veterinarjem, in če je le mogoče, naj nam postopek pokaže na živali. Drugi način skopljenja je bolj preprost in ga lahko opravi vsak rejec sam.

Za povezovanje uporabljamo tanko in gladko, toda močno vrvico. Pomočnik povleče mošnjo nekoliko navzgor, nato jo podvežemo oziroma zadrgnemo s kirurškim vozlom. Tak vozel se ne razveže sam od sebe, kot navadni. Namesto vrvice lahko uporabljamo gumijaste obročke, ki pa morajo biti novi in prožni. Obroček čim bolj tesno navijemo na mošnjo, da jo čvrsto stiska. Z gumico ali vrvico prekinemo krvni obtok, zato podvezano tkivo odmre. Mošnja najprej pomodri in nekoliko zateče, pozneje pa počrni in končno odpade.

Tak način skopljenja kunci bolje prenašajo, kot bi si mislili. Sprva so nekoliko klavrni, vendar so kmalu zopet živahni. S kastracijo se spremeni značaj kuncev: postanejo mirni in pohlevni, bolje priraščajo, imajo bolj okusno meso, dlaka pa ima lepši lesk. Ker so mirni, jih v eno kletko lahko naselimo več skupaj.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<