Deli s prijatelji
Lepljivka (Pittosporum tobira)
Lepljivka (Pittosporum tobira)

Pri nas je tobira ali lepljivka (Pittosporum tobira) zelo pogosta lončnica; starejše rastline so cenjene kot posodovke, a manj kot oleander ali japonsko kapčevje. V obmorskih krajih z milimi zimami je priljubljen vrtni in parkovni grm. Kjer lovor vzdrži zimo, jo tudi lepljivka. Grm je gost, zimzelen in enakomerne grmičaste rasti.

Lepljivka in obrezovanje

Obliko je mogoče z obrezovanjem nekoliko izenačiti. Premočne rezi v živo pa ne prenaša dobro. Podolgovati temno zeleni listi so mesnato usnjeni in se rahlo blestijo. Zvezdasti cvetovi se družijo na konceh vejic v šope, vendar niso posebno vpadljivi, ker je rumeno bela cvetna barva premalo očitna. Česar ne zmore barva, zmore vonj: v soparnih večernih urah so cveti močno dehtivi.

Luma (Luma apiculata)
Luma (Luma apiculata)

Luma ali čilska mirta (Luma apiculata)

Druga rastlina je luma ali čilska mirta (Luma apiculata). Včasih so jo prištevali k evgeniji ali češnjevi mirti (Eugenia); pridevnik češnjeva je dobila po mesnatih in užitnih plodovih. Lumo lahko obrezujemo kot pravo mirto (Myrtus communis), ki prenaša rez kot vsaka rastlina za živo mejo; čim bolj jo režemo v živo, tem lepše se obraste in obnovi. To lahko opazimo tudi v Dalmaciji (naprimer otok Rab). Cvet lume spominja na mirtin; barve je bele, cveti od julija do oktobra. Značilni so okroglasto jajčasti temno zeleni listi, ki imajo na vrhu bodičasto ostico, spodaj pa mehke dlačice, te so le na mladih listih. Mirte so otroci sonca, prav tako lume. Zato jih gojimo vse poletje in še jeseni, dokler ni slane, zunaj na polnem soncu. Ko nastopi hladno vreme, prenesemo posodo z lumo v nekurjeno sobo (3 do 8° Celzija); postavimo jo na okensko polico ali v bližino okna, kjer je dovolj svetlobe. Pozimi zalivamo malo, poleti mnogo. Kdor hoče cvet, mora tudi gnojiti. Kjer je cvet, je tudi sad. Rdeče jagode so zaželen okras čilske mirte. Prst ne sme biti prelahka, zato ji dodamo nekaj ilovnate krtinke, sicer zadostuje listovka, pomešana z gnojevko. Lumo razmnožujemo s potaknjenkami, predvsem konec poletja, ko so poganjki dovolj veliki in zreli. Če ne nastavi do jeseni korenin, jih zanesljivo spomladi. Ko jo razmnožujemo, upoštevamo pravila, ki veljajo za zimzelene potaknjence.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<