Deli s prijatelji
Mammillaria Zephyrantholdes

Uvrstitev te rastline je bila vsekakor težavna; tako jo je Beckeberg uvrstil v družino »Dolichothele« in jo kot tako tudi opisal, medtem ko je Buxbaum leta 1971 dokazal, da pripada družini Mammillaria Zephyrantholdes. Domovina te kakteje je Mehika, pokrajini Oaxaca in Queretaro, približno med 16° in 22° severne širine v nadmorski višini med 1500 in 3000 m.

Za ta predel je značilna visokosavanska in deloma stepska klima.

Mammillaria zephyranthoides raste posamezno, je kroglaste ali cilindrične oblike, visoka do 8 in široka do 10 cm. Bradavice so posebno v dobi počivanja (pozimi) mehke, so temno modro zelene, koničaste in do 2,5 cm dolge. Poglobitve med bradavicami so gole, obrobnih bodic je 12 do 18, dolge so 12 mm. So tanke kot las, hrapave in bele. Srednji bodici sta ena ali dve. Dolgi sta do 14 mm in ukrivljeni kot sekira; sprva sta rdečkasti, nato rumeni do rdeče rjavi.

Mammillaria Zephyranthoides
Mammillaria Zephyranthoides

Cvetovi so zelo lepi in veliki, dolgi in široki do 4 cm in beli. Notranji listi cvetnega odevala so beli do rumeni, zunanji pa zelenkasti do rjavi in so suličaste oblike. Prašniki so spodaj zeleni, zgoraj rožnati. Enako obarvan je tudi cvetni vrat; brazd je 8 do 10 in so rumeno zelene. Sadeži so ovalni, barva je rdečkasta, semena so črna in velika. Premer semen je približno 1,8 mm. Ta mamilarija ima močno in debelo korenino.

Poznamo najmanj dve variaciji, ki se med seboj nekoliko razlikujeta v bodicah in cvetu. Seveda dobimo ti dve variaciji v različnih krajih. Nekateri avtorji omenjajo, da je to mamilarijo moč najti tudi v pokrajinah Hidalgo in Guanajuato.

Mammillaria Zephyranthoides in Vzgoja

Vzgojimo jo dokaj lahko iz semen. Zahteva predvsem ilovnato peščeno zemljo z le malo humusa. Poleti jo je priporočljivo julija in avgusta (4 do 6 tednov) le malo zalivati. Do decembra sledi nato glavna rast in jo je treba normalno zalivati. Pozimi naj stoji v prostoru s kakimi 10° C in takrat je ne zalivamo.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<