Deli s prijatelji
Mehkokožne pršice
Mehkokožne pršice

Mehkokožne pršice so postale strah in trepet mnogih vrtnarjev. Iz leta v leto namreč odkrivamo nove rastline, ki so jih napadli nevarni škodljivci. Predvsem se pojavljajo v novih ali novejših rastlinjakih, kjer so rastline dobro osvetljene. V starejših rastlinjakih, kjer je veliko polic in visoka zračna vlaga, pa jih skoraj ni.

Ker so mehkokožne pršice mikroskopsko majhne, jih opazimo šele takrat, ko so listi že zelo deformirani. Za razliko od pršic prelk, ki živijo na listih, mehkokožne pršice živijo na samem rastnem vršičku. Za sabo pa ne puščajo nobenih pajčevinastih sledov.

Pri nas smo jih najprej odkrili na ciklamah, ko smo jih iz toplih gred preselili v rastlinjake. Zaradi napada pršic se listi zvijajo navznoter, listni peclji pa se nekoliko odebelijo in postanejo krhki. Podobno je tudi s cvetnimi peclji, deformirani pa so tudi popki. Včasih se polovica popka normalno odpira, druga polovica pa zakrni. Za takšne poškodbe je kriva ciklamna pršica.

Skoraj hkrati so se pojavile tudi na sobnih aralijah. V začetku se mladi listi zvijajo navznoter, sčasoma pa se mladi listi sploh ne razvijajo več, temveč že majhni zakrnijo in se posušijo. Če pa se razvijejo, so listi zelo deformirani, tako da jih je komaj prepoznati. Močna osvetlitev in pomanjkanje zračne vlage pa sta pripomogla, da se je mehkokožna pršica pojavila tudi na afriških vijolicah, ki pa jih, če je napad močan, popolnoma uniči. Škodljivec se naseli v rastnem vršičku. Mladi lističi pričnejo dobivati pepelnato sivo barvo, cvetov je vedno manj, osrčje pa se povsem posuši. Ob močnem napadu v kratkem času propade cela rastlina.

Na teh rastlinah so se pršice pojavile nekako pred 10 leti, kmalu pa so si razširile izbor rastlin, na katerih so delale škodo. Spomladi se pojavijo na vedno cvetočih begonijah, ker so nekoliko dlje v rastlinjaku. Listi se nenormalno razvijajo in postanejo zelo krhki.

Na bršljanasti araliji – fatshederi se vrhnji listi nekoliko skodrajo, naslednji listi pa popolnoma zakrnijo. Podobno je tudi pri bršljanu, kjer steblo raste, lističi pa so samo nakazani in se posušijo, preden se razvijejo. Najnovejša rastlina, ki jo napadajo mehko kožne pršice, pa je avstralska vita, pri kateri mladi listi postajajo vse manjši. Na koncu ostanejo samo stebelca, listi pa zakrnijo in se posušijo, preden sploh zrastejo.

Zatiranje mehkokožnih pršic

Mehkokožne pršice je težko zatreti, predvsem zato, ker jih opazimo tedaj, ko naredijo že ogromno škodo. Rastline, kot so vita, aralija, bršljanasta aralija, bršljan, obrežemo, vse deformirane poganjke pa sežgemo, rastlinam pa nudimo višjo zračno vlago. Napadene vijolice pa lahko samo zavržemo.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<