Deli s prijatelji
Mimulus aurantiacus
Mimulus aurantiacus

Mimulus aurantiacus je bil še nedolgo nazaj na evropskem vrtnarskem trgu predstavljen kot novost. V literaturi ga najdemo tudi pod sinonimom M. glutinosus ali v zadnjem času pod imenom Diplacus aurantiacus. Nedvomno večina ljubiteljev okenskih in balkonskih rastlin pozna in ceni to neobičajno rastlino, ki jo po naše imenujemo mimulus, oranžni krinkar ali oranžni gobček. Avstrijski sosedje pa trdijo, da je mimulus v alpskih dolinah priljubljen že sto let.

Oranžni mimulus
Oranžni mimulus

Oranžni krinkar sodi med črnobinovke Scrophulariaceae. V rodu mimulus je opisanih 11 vrst, večinoma plazečih trajnic, nekaj pa tudi vednozelenih grmov. Njihova domovina je ameriška celina, z izjemo vrste mimulus repens, ki so jo odkrili v Avstraliji. S križanjem M. guttatus in M. luteus so vzgojili hibride, ki jih gojimo kot enoletne rastline. Različno obarvani cvetovi so spomladi številni, kar pa žal ne velja za celo poletje.

Mimulus aurantiacus je v svoji domovini Kaliforniji vednozelen grm s kupolasto do kroglasto krošnjo, visoko 1,2 m. Ima lepljive suličaste, bleščeče se zelene liste. Od pomladi do jeseni je odet s cevastimi oranžnimi, rumenimi ali škrlatnimi cvetovi. Pri nas se mimulus razvije v manjši grmiček.

Mimulus razmnožujemo s končnimi potaknjenci v substratu za potaknjence pri temperaturi 20°C. Pri nižji temperaturi se slabše in počasneje ukoreninja. Z razmnoževanjem v zimskem času imamo vrtnarji nemalo težav. Ukoreninjene potaknjence presajamo v 10 do 11 cm široke lončke, napolnjene s substratom za potaknjence (pH 5,5, do 6), ki smo mu dodali počasi topno gnojilo. Po presajanju rastline zalijemo s previcurjem (0,15%). Enkrat tedensko dognojujemo z vodotopnimi gnojili.

Ob pojavu kloroze pravočasno ukrepamo in rastline dvakrat v presledku 10 do 14 dni zalijemo z železovimi kelati.

Pogoj za zgodnejše in bogato cvetenje preko celega leta je, da rastline 3 do 8 tednov gojimo pri temperaturi 8 do 12°C. V tej tako imenovani hladni fazi rastlin ne smemo preveč zalivati. Nato temperaturo zvišamo na 14 do 16°C.

Spomladi z nakupom mimulusa ne hitimo, ker ne prenese stanovanjskih razmer, kamor radi umaknemo zgodaj posajene rastline. Mimulus je pokončna, močno rastoča rastlina, katere poganjki se kasneje prevešajo. Sadimo ga v korita v kombinaciji z drugimi rastlinami (npr. surfinijo, pelargonijo, verbeno) in v viseče košare. Namenimo mu sončen do polsenčen prostor, po možnosti zaščiten pred dežjem.

Skrbimo za redno zalivanje in dognojevanje. Zastajajoča voda povzroči propadanje posameznih delov rastline. Mimulus bogato cveti, posamezni cvetovi pa so odprti le krajši čas. Odcvetelih cvetov ne odstranjujemo, ker se, prilepljeni na rastlino, posušijo in niso moteči.

Bolezni nima, največje težave imamo z listnimi ušmi, ki se pogosto naselijo na mimulusu. Na lepljivih listih in stebelcih se ob močnejšem napadu naselijo glivice sajavosti. Rastlina dobi črnikast izgled. Redkeje opazimo listne zavrtače.

Prezimljamo ga na svetlem mestu pri temperaturah 5 do 10°C. Shranjevanje se resnično obrestuje, saj se rastlina z leti košato razraste. V literaturi ga prištevajo med posodovke.

Kljub neurejeni rasti mimulus s svojimi oranžnimi zvonastimi cvetovi osvaja srca vseh, ki se spoznajo na modne barve. Proti koncu poletja in na jesen cvetovi dobijo bronast nadih.

Mehkemu imenu mimulus se postavlja po robu poslovenjeni oranžni krinkar in oranžni gobček. Kako trdo poimenovanje za to čudovito, bogato cvetočo posodovko, se vam ne zdi.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<