Deli s prijatelji
Murva

Murva prihaja k nam iz srednje Azije in se je razširila ob Jadranu in v zmernem pasu Evrope. Drevo ima visoko rast in gosto krošnjo, listje pa je na obeh straneh dlakavo. Cveti so rumeni in dvodomni. Zato poznamo moške in ženske rastline. Moška drevesa ne rodijo. Na žensko cvetnih rastlinah se iz cvetov razvijejo plodovi podobni plodovom maline, temnordeče, skoraj črne barve, sladko kiselkastega okusa. Pri nas gojijo tudi belo murvo, nekdaj sicer v večjem obsegu kot danes. Z listjem te murve se hranijo gosenice svilenega prelca.

Murva
Murva

Murva in Zahtevnost

Murva ni zahtevna rastlina. Raste skoraj na vsakih tleh, razen na pretežkih in močvirnih. Najbolje uspeva v vinorodnih območjih, v severnejših krajih jo je potrebno pozimi zaščititi.

Murva in Razmnoževanje

Razmnožuje se z grebenicami pa tudi s semenom, vendar dobimo iz semena rastline, ki običajno nimajo najboljših lastnosti. Ni mi znano, katera drevesnica na Štajerskem bi gojila mlade sadike, sicer pa si poskusite vzgojiti murvo sami iz semena ali z grebenicami, ki jih najlaže dobite pri lastnikih teh dreves.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<