Deli s prijatelji
Ureditev akvarija
Ureditev akvarija

Za ureditev akvarija se najpogosteje odločimo z namenom, da poživimo naše stanovanje, prenesemo vanj delček narave. Na nekaj težav pri postavitvi akvarija sem že opozoril v prejšnjih člankih, danes si oglejmo še nekaj problemov.

Zelo koristno je, če prostor, kjer bo akvarij stal, določimo še pred nakupom. Pri določanju prostora moramo paziti na naslednja dejstva: predvsem naj bo to nekoliko mirnejši kotiček, kajti kombinacija nekaj sto litrov vode in elektrike po eni strani in mucke, kužka ali majhnih otrok… po drugi, nam prav zares lahko pripravi hud glavobol – da o sosedu, ki stanuje pod nami, sploh ne govorimo…

Za akvarij sam, torej posredno tudi za nas, je najbolje, če dnevna temperatura v prostoru, kjer stoji, ne niha preveč. To velja še zlasti za manjše akvarije. Sicer pa nas tega problema reši termostatirano ogrevanje. Večji problem je poletno pregrevanje tistih akvarijev, ki so preveč izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom. Iz tega že lahko sklepamo o najugodnejši legi, ki prav gotovo ni ob južnem oknu. Tudi severno ni prida, tam je naravne svetlobe premalo. Najugodnejša lega je nedvomno ob vzhodnem oknu, pa ne naravnost pred njim, pač pa ob steni zraven okna. Ta lega ustreza tudi mnogim lončnicam in tako lahko z njimi zelo lepo zaokrožimo zunanji videz akvarija.

Vendar pozor! Lončkov z rožami nikar ne postavljajmo na pokrov akvarija, saj so običajno pretežki. Če pa je pokrov dovolj močan ter hočemo imeti rože prav na njem (ker drugje nimamo prostora), moramo poskrbeti za toplotno izolacijo, ker vsaj nekatere svetilke močno grejejo pokrov.

Prostor smo si torej že izbrali, zamislili smo si tudi že okolje, v katerem bo akvarij stal. Vprašanje je le še višina. Iz prakse je znano, da je tako za delo kot za opazovanje najprimernejša višina police približno 80 cm. To velja seveda za posamezne akvarije, če pa jih imamo več, jih prav tako lahko namestimo v isti stelaži v več nadstropjih.

Imamo že tudi sam akvarij in vso potrebno tehnično opremo. Pri nameščanju slednje se vedno ravnajmo po priloženih navodilih proizvajalca!

Vendar vse to še ni dovolj. Marsikaj še potrebujemo, preden bomo lahko pričeli z ureditvijo akvarija.

Ureditev akvarija in ozadje

Ozadje niti ni preveč nujno, koristi predvsem lepemu videzu akvarija. Vanj vnaša nekaj svežine in zabriše meje na zadnji strani. Ozadje lahko naredimo na več načinov. Najpogostejše ozadje je iz lepenke, ki jo pobarvamo s primernimi barvami (vodne barve ali tempera), ki pa ne smejo biti preveč kričeče. Najboljši so prelivajoči se zeleno modri in rjavi toni. Tako ozadje obesimo na zunanji strani! Čeprav je izredno preprosto, neverjetno spremeni videz celega akvarija.

Omenimo še en način, ki je nekoliko bolj zahteven, da pa veliko lepši končni videz. To je stiroporna stena, ki si jo lahko z malo truda in spretnosti izdela vsak sam. Kako – o tem je bilo že dosti napisanega in zato ne bi izgubljal preveč besed. Namestimo jo v in ne za akvarij. S spodnje strani jo drži v pravi legi podlaga, z zgornje pa se mora prilegati kotniku, v modernih lepljenih akvarijih pa posebni letvici, ki jo ravno v ta namen nalepimo na zadnje steklo. Stiropor je namreč lažji od vode in bi stena »zaplavala«, česar se prav gotovo ne bi preveč veselili.

Poznamo še eno vrsto ozadja – predvsem za manjše kadice in akvarije. To so plastični vložki, ki jih kupimo v trgovini. So šablonizirani in jih vse skupaj označimo lahko z eno besedo – kič.

Kaj je kič v akvaristiki

Pojem kiča je na splošno že kar dodobra razjasnjen. Kaj pa je to v akvariju – o tem se bomo morali še nekoliko podrobneje pomeniti.

Res je, da imamo akvarij v večini primerov za dekoracijo, okras. Temu primerno ga tudi opremimo, tako da je na pogled čim lepši. Hkrati pa ne smemo nikoli pozabiti, da ta akvarij predstavlja življenjski prostor tistim rastlinam in živalim, ki jih gojimo.

Naravna ureditev akvarija

Vse rastline in živali pa bodo tem bolje uspevale in se tem bolje počutile, čim bolje bomo posnemali naravne razmere. In ne nazadnje – najlepši so ravno tisti akvariji, ki so videti najbolj naravni. Kaj to pomeni v praksi? Prav preprosto: uporabljajmo samo naravne materiale, kot so razni kamni, korenine, bambus … tudi kak kokosov oreh ipd. Pri tem pa moramo upoštevati, da kokos ne raste nekje ob Ljubljanici, se pravi, da ga nikar na silo ne mašimo v mrzlovodni akvarij. Zelo ponesrečen primer uporabe naravnega materiala so npr. morske školjke, polži ali celo morski kamni v sladkovodnem akvariju. Takšen akvarij je videti, milo povedano, dokaj čuden in priča, da njegov lastnik zelo slabo pozna naravne razmere, v katerih žive njegovi varovanci. Seveda se ne sme potem čuditi, ko mu gojitev ne gre od rok, saj ne upošteva osnovnih pogojev, in to niso le temperatura, voda in svetloba!

Sorodna povezava:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Akvarij

Sorodna iskanja:

  • Akvarij za ribe
  • Rastline za akvarij
  • Pesek za akvarij
  • Ureditev akvarija

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<