Deli s prijatelji
Napake pri hranjenju pasjih mladičev
Napake pri hranjenju pasjih mladičev

Če želimo imeti živahnega, vitalnega psička in kasneje zdravega in lepo raščenega odraslega psa, bomo morali upoštevati njegove potrebe in jim prilagoditi prehrano. Nepravilno prehranjevanje živali v času odraščanja lahko povzroči v občutljivem telesu psička deformacije, ki jih kasneje več ne bo mogoče popraviti.

Napake v prehranjevanju človekovih živalskih ljubljencev so posebej v urbanih središčih izredno podobne tistim, ki jih pogosto lahko opažamo pri nas samih. Pomanjkanje časa, kot tudi čedalje višji standard je verjetno kriv za zaskrbljujoč problem debelosti pri ljudeh in prav tako pri njihovih psih in mucah. Vsaj za urejene družbe velja, da se redkeje srečujemo s podhranjenostjo živali, prav pogoste in skoraj neizogibne pa so napake v kakovostni sestavi hrane za pse in mačke. V želji, da bi njihov ljubljenec dobival kar se da raznovrstno hrano, se veliko ljudi odloča, da bodo za psa kuhali kar sami. Žal takšni lastniki skoraj praviloma ne pripravijo obroka, ki bi bil po kakovosti enakovreden popolni hrani (seveda ne tisti najcenejši!), ki jo lahko kupite v posebnih trgovinah. Po drugi strani pa največkrat isti ljudje v najboljši nameri svoji živali nakupijo najrazličnejše “čudodelne” vitaminsko mineralne dodatke, ki v nepravilnih količinah psu bolj škodijo kot koristijo.

Prehrana psičkov s hrano, ki je energijsko revna

S takšno hrano prehranjujejo psička tisti lastniki, ki kupujejo komercialno hrano, namenjeno odraslim psom. Še hujšo napako pa delajo ljudje, ki rastočega psička hranijo z ostanki svojih lastnih obrokov. Psički, ki jih prehranjujemo na ta način, ne rastejo normalno, veliko bolj so dovzetni za okužbe in se ob vsakem obroku prenažrejo. Revna hrana psičku ne daje občutka sitosti, zato mora pojesti precej več, da nasiti svoj, vedno prazen trebušček. Posledice lahko vodijo v razširitev želodca, kasneje pa so takšni psi veliko bolj izpostavljeni debelosti, pa tudi življenjsko nevarni bolezni, ki jo strokovno imenujemo akutna dilatacija in zasuk želodca. Slednje velja predvsem za predstavnike velikih pasem z globokim prsnim košem, medtem ko so debelosti bolj izpostavljeni manjši psi. Hrana, ki jo v prehrambeni industriji pripravljajo posebej za rastoče psičke, je zatorej za takšne živali najprimernejša.

Energijsko prebogata prehrana

To napako lahko vedno znova opažamo pri lastnikih, ki želijo iz svojega pasjega mladiča čim hitreje narediti velikega in močnega psa, s katerim se bodo lahko postavljali. Hranjenje s hrano, ki vsebuje preveč energije, ima največkrat za posledico prehitro rast psa, s spremljajočimi motnjami v razvoju kosti (pri mladičih velikih pasem) in debelost (pri manjših pasmah). Veliko bolj primemo je psičke hraniti zmerno, skladno z njegovimi potrebami, saj bo razvoj vseh telesnih tkiv pri takšni živali potekal bolj usklajeno. Sicer pa, kar poglejmo, česa so deležni mladiči divjih sorodnikov današnjega psa. Kljub največkrat precej omejeni prehrani se mladi volčiči razvijejo v zdrave in vitalne lovce.

Enostranska prehrana psičkov z mesom

Obroki, sestavljeni izključno ali pretežno iz mesa in mesnih izdelkov, vsebujejo veliko premalo kalcija, zelo neprimerno pa je tudi razmerje med kalcijem in fosforjem, ki sta za rast kosti zelo pomembna. Pes seveda ni pravi mesojedec, še bolj pa to velja za pasjega mladiča, ki potrebuje v starosti štirih mesecev kar tri in pol do petkrat več kalcija kot odrasla žival. Ker le-tega v mesu primanjkuje, lahko takšna prehrana (kljub dobronamernosti lastnika) povzroči hude bolezenske spremembe na kosteh in sklepih.

Dodajanje neustreznih količin mineralov in vitaminov

Danes je mogoče kupiti že cel spekter prehranskih dodatkov, ki pa so bolj ali manj primerni za vključitev v obrok rastoče živali. Takšni dodatki lahko popolnoma porušijo sicer usklajen obrok, ter privedejo do nepravilne stoje in vleknjenosti sklepov. Prebogata oskrba z minerali je namreč lahko enako nevarna kot pomanjkanje, zato bodite previdni in se posvetujte z veterinarjem ali izkušenimi vzreditelji.

In kakšna hrana je primerna

Hrano za psička lahko kupite v specializiranih trgovinah, seveda pa lahko obrok pripravite tudi sami doma. Če ste se odločili za nakup komercialne pasje hrane, kupite tisto, ki je deklarirana za prehranjevanje mladičev po odstavitvi. To je vredno posebej poudariti, ker ima takšna hrana več kakovostnih beljakovin, mineralov in energije, vse to pa je za rast izredno pomembno. Dodajanje mineralno-vitaminskih tabletk je pri takšni prehrani škodljivo!

Sicer pa navajajte psička na novoizbrano hrano postopoma. Če postane njegovo blato po spremembi mehkejše, zmanjšajte njen delež v dnevnem obroku. Vsaka nova hrana je namreč nekoliko različna od prejšnje in psiček potrebuje kak teden, da se njegova prebavila na novost privadijo.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<