Deli s prijatelji
Nega Morskega Prašička

Morski prašiček naj dobi vsak dan pol kavne žličke lanenega ali ribjega olja, da bo dobil njegov kožuh lesk. Moramo ga tudi vsak dan česati in krtačiti. S česanjem in krtačenjem se krepi koža in dlaka postane mehka in gosta. Lahko mu pa krzno čistimo tudi tako, da ga z roko božamo proti dlaki, nato pa v smeri dlake.

Nega Morskega Prašička
Nega Morskega Prašička

Morskega prašička moramo tudi večkrat čistiti. Pol kosa blagega mila raztopimo v vreli vodi. Ko se ohladi in je mlačna, izmijemo prašičku vso nesnago in madeže s krzna. Nato ga oplaknemo s čisto vodo in ga z mehko krpo toliko časa otiramo, da postane suh. Čistiti ga moramo v toplem prostoru, da se ne prehladi.

Znaki obolelosti

Morski prašiček je zelo zdrava žival. Če pazimo na snago in mu redno dajemo dobro hrano, se bo krepko razvijal in ostal zdrav. Običajne bolezni pa lahko povzročijo nenaden prepih, sprememba temperature, prevelika vlaga ali pa nalomljen zob-glodač, zaradi česar ne more gristi suhe hrane. Znaki Obolelosti so naslednji: živalca mirno čemi, dlaka okoli gobčka je razmršena, krzno je otrdelo, nima apetita in hujša, če ga dobro negujemo, ne bomo imeli skrbi z morskim prašičkom. Težko pa ga je zdraviti, ko zboli. Zato upoštevajte raje varnostne ukrepe, kajti bolje je preprečiti bolezni, kot jih zdraviti.

Varnostni ukrepi

Varujmo ga pred okolico, nevarno za njegovo zdravje; kletko mu vsaj enkrat na teden očistimo, redno razkužujemo njegov prostor. Hrana naj bo različna in točno odmerjena. Vsak dan mora dobiti svežo vodo, prostor za tekanje naj bo dovolj velik. Kletka mora biti dobro prezračena in osvetljena. Ne puščajmo ga skupaj z drugimi živalmi. Bolnega prašička takoj ločimo od drugih živali. Krma ne sme biti onesnažena od podgan ali miši. Brejo samico takoj ločimo od samca. Samica naj ne bo prepogosto breja. Breje samice ne prijemajmo brez potrebe v roke. Hrana mora biti vedno sveža, nikoli globoko zamrznjena.

Bolezni morskega prašička

  • Bronhitis – prehlad ali celo vnetje pljuč dobi morski prašiček le, če je izpostavljen prepihu, mrazu in vlagi. Varujte ga pred tem! Suh, hripav kašelj je znak bronhitisa. V tem primeru mu posteljite s suhim senom. Pazite na enakomerno toploto zraka in postavite v bližino posodo z vrelo vodo, da zrak ni presuh. Štirikrat na dan mu dajte po pol kavne žličke glicerina z dvema kapljicama sirupa proti kašlju in mu masirajte trikrat na dan prsi z ustreznim mazilom za bronhije, ki ga bo predpisal veterinar.
  • Driska – je najbolj pogosta bolezen, ki pa jo večinoma spoznamo šele tedaj, ko je prepozno. Živalce jo dobijo, če jim dajemo preveč sveže in premalo suhe hrane, lahko pa je tudi posledica hujšega prehlada. Kadar opazimo drisko pri morskem prašičku, takoj prenehajmo s svežo hrano. Živalci damo prekuhano mleko in ricinusovo olje. Odrasli morski prašiček naj dobi pol kavne žličke ricinusovega olja, mladiči pa 12 do 20 kapljic glede na velikost in starost. Živalca mora ležati na suhem, čistem senu.
  • Težave želodcamorski prašiček zboli na želodcu, če je prenasičen, če dobiva slabo, nečisto hrano ali pa, če ima kletko premalo zračeno in razsvetljeno. Tudi v tem primeru mu dajmo ricinusovo olje.
  • Zlomljen zob – v medsebojni borbi ali pri nesrečnem skoku se zgodi, da se morskemu prašičku odlomi zob. Če to opazite, ga ločite od drugih in mu nekaj časa dajajte mehko hrano, dokler mu zob spet ne zraste.
  • Rane – če ima morski prašiček kakšno rano, previdno ostrižemo vso dlako okoli nje in jo z mlačno vodo izperemo. Nato namažemo rano z vazelino ali cinkovim mazilom.
  • Bolne oči – Znak bolezni na očeh so solzave oči. Dajte mu očesne kapljice ali očesno mazilo za majhne živali. V hujših primerih ga odpeljite k veterinarju.
  • Mrčes v kožuščku – v poletnem času se lahko naleze morski prašiček raznega mrčesa od drugih domačih živali: uši, pršic, bolh, ali klopov. Te parazite uničujemo s praškom proti mrčesu, ki ga vtremo prašičku v kožuh. Prašek dobimo v drogeriji ali v trgovini za živali. Boljši je prašek, ki ga prodajajo za mačke, kot tisti za pse. Tudi ves hlevček moramo razkužiti.

Včasih so si znaki različnih bolezni zelo podobni in celo strokovnjak težko ugane pravo bolezen. Če ste v dvomu, je najbolje, da vprašate za nasvet veterinarja.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<