Deli s prijatelji
Obzidni dvoredec
Obzidni dvoredec

Rumeno cvetoča križnica (obzidni dvoredec) ponuja osupljivo kombinacijo okusov: njeni krhki, mesnati, pritlični listi po okusu spominjajo na hren, gorčico in redkev hkrati. Listi so rahlo pekoči in zaradi odličnega pikantnega okusa najboljši surovi. Poleg kulinaričnih odlik ima rastlina tudi to prednost, da z vitaminom C bogate pritlične liste nabiramo od pomladi do konca poletja, torej tudi v času, ko v naravi ni veliko divje zelenjave.

Predstavitev rastline

Obzidni dvoredec je dobil svoje rodovno ime po razporeditvi semen v plodu (lusku), v katerem so v vsakem predalu razvrščena v dveh vrstah. Eno ali dvoletna rastlina zraste tudi več kot pol metra visoko, vendar so skoraj vsi njeni listi pritlični. So temno zeleni, pernato deljeni, s precej izrazitimi belkastimi žilami. Manj kot centimeter veliki rumeni cvetovi se razvijajo poleti na vrhu dolgih neolistanih stebel.

Obzidni dvorednik raste na pustih tleh, njivah in, kot pove ime, ob zidovih. Nabiramo pritlične liste od aprila do konca poletja. Vsebujejo veliko vitamina C, v povprečju približno 300 mg %, in 8 do 9 mg % provitamina A. Čeprav so dvoredec včasih v krajih ob Jadranski obali veliko nabirali in jedli, nekateri strokovnjaki menijo, naj rastline ne bi uživali v prevelikih količinah. V ljudskem zdravilstvu so dvoredec uporabljali za odvajanje vode in s tem za »čiščenje krvi«, za izkašljevanje, v antiki pa je bil znan kot afrodiziak. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je bila rastlina pomembna kot zdravilo proti skorbutu.

Obzidnemu dvoredcu je podoben prav tako užiten tankolistni dvoredec (Diplotaxis tenuifolia (L.) DC.). Je trajnica z olistanim, pri dnu olesenelim steblom, z večjimi listi in večjimi cvetovi.

Obzidni dvoredec s krompirjem
Dvoredčev okus se odlično ujema s krompirjem

Nabiranje

Pomladi in poleti nabiramo pritlične rozete. Pri tankolistnem dvoredcu so uporabni tudi stebelni listi, pri obeh vrstah pa še popki in cvetovi, slednji so predvsem okrasnega pomena. Mlade rozete pri tleh odrežemo z nožem, stebelne liste potrgamo z roko ter čim prej porabimo, da listi ne izgubijo samosvojega okusa in ohranijo čim več vitamina C.

Obzidni dvoredec s polnim pikantnim okusom
Dvoredčeve rozete vabijo s polnim, pikantnim okusom

Priprava

Listi so odlični surovi v solatah, iz njih lahko pripravimo okusno zelenjavno prikuho in jih uporabimo za pikantne zeliščne namaze. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C jih je najboljše porabiti sveže. Odlično se obnesejo s kuhanim krompirjem.

Obzidni dvoredec s krompirjem

Za vsako osebo potrebujemo:

  • 3 krompirje
  • skodelico opranih in narezanih listov dvorednika
  • 4 slane sardele
  • oljčno olje

Krompirje olupimo, narežemo na četrtine ter skuhamo. Še tople naložimo v skledo, takoj dodamo narezane dvorednikove liste, premešamo ter prelijemo z oljčnim oljem. Slane sardele očistimo, razpolovimo in položimo na vrh jedi, ki preseneča z dobrim, izrazito polnim in pikantnim okusom.

Dvoredčev namaz s skuto

Potrebujemo:

  • skodelico skute
  • skodelico dvoredčevih listov
  • 3 žlice jogurta
  • sol

Dvoredčeve liste čim drobneje narežemo ter zmešamo s skuto in jogurtom. Po okusu solimo in ponudimo kot namaz na polnozrnatem kruhu. Namazane rezine okrasimo s cvetovi in popki, ki so podobno močnega okusa kot listi.

Poletna solata

Solatno skledo obložimo s celimi listi zelene solate ter damo nanje mešanico narezanih listov dvoredca in zelene solate v približnem razmerju ena proti tri ali po okusu. Začinimo s polivko, ki smo jo pripravili iz kisa, oljčnega olja, drobno narezanih poganjkov materine dušice in soli po okusu.

Pa dober tek 🙂

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<