Deli s prijatelji
Oklepni somiči - Corydoras
Oklepni somiči - Corydoras

Oklepni somiči, se pravi rod Corydoras, spada v poddružino Corydoradinae. Ta skupina sodi v večjo enoto – družino Callichthyidae, za katero veljajo naslednje značilnosti:

  • te ribice nimajo lusk, pač pa oklep (od tod tudi ime!) iz dveh vrst na robovih prekrivajočih se koščenih ploščic,
  • imajo tolščenko, tj. predrepno hrbtno plavut, katero podpira močan in koščen plavutni žarek,
  • na zgornji ustni imajo en par brk, na spodnji pa dva para,
  • imajo le drobčkane zobe ali pa so sploh brez njih,
  • plavalni mehur je dvodelen in je povsem obdan s koščeno kapsulo.

Oklepni somiči – zanimivosti

Zanimivost te skupine predstavlja tudi sposobnost pomožnega dihanja – živali lahko izkoriščajo tudi zrak oziroma kisik iz njega. Za pomožno dihalo jim služi črevo, enako kot na primer pri činkljah.

Živali te skupine domujejo v sladkih vodah tropske in subtropske Južne Amerike. Ljubijo predvsem počasi tekoče in stoječe, a čiste vode.

Vse naštete značilnosti veljajo tudi za že omenjeno poddružino. Sem spada mnogo vrst, ki pa so si precej podobne po telesni obliki. Poleg roda Corydoras so pogostejši še naslednji rodovi: Aspidoras, Brochis in Dianema. V naših akvarijih pa so le zelo redko zastopani. Oglejmo si podrobneje ta najpogosteje zastopani rod! Od drugih se razlikuje predvsem po naslednjih znakih: hrbtišče nima oklopljeno, telo ima kijaste oblike, pri čemer je hrbtna stran močno zakrivljena, trebušna pa je ravna. Na videz je precej kratko in čokato. V prečnem prerezu je trup okrogel. Povprečna akvaristična knjiga navaja 10 do 20 vrst tega rodu. Jaz ne bi opisoval vsake posebej, saj so si močno podobne, tako po obliki kot po načinu gojitve.

Z gojitvijo nimamo navadno nobenih težav, saj so oklepni somiči precej nezahtevni. Kvaliteta vode tu ne igra posebne vloge, le da je čista. Koristi jim, če občasno zamenjamo del vode s svežo. Dobro se počutijo v temperaturnem razponu od 18 do 26° C.

S hranjenjem nimamo težav – sproti si nabirajo hrano tako, da neprestano vneto rijejo po podlagi. Ta naj bo mehkejša oziroma iz drobnejšega peska. To ritje je koristno, saj pobirajo ostanke hrane in razne druge odpadke po dnu, po drugi strani pa je nadležno, saj venomer kalijo vodo. Poskrbeti moramo pač za zares izdatno filtriranje, najbolje se obnese zunanji filter na motorni pogon (črpalko).

Nekoliko več preglavic imamo s temi ribicami, če bi jih radi razmnoževali. Prvi problem je v tem, da težko razlikujemo samce od samic – slednje so nekoliko večje, drugih razlik pa ni. Sicer pa to še ni posebna težava, saj jih damo v akvarij zmeraj po več in če jih že mi ne razlikujemo – saj same vedo, kako se tej stvari streže.

Med drstenjem moramo pogosto menjavati vodo in poskrbeti za nihanje temperature. Čez dan naj bo temperatura kakih 25° C, ponoči pa naj pade na približno 18° C. Še največ uspeha pri razmnoževanju bomo imeli z vrsto Corydoras paleatus (pikčasti oklepni somič), ki je hkrati tudi najbolj pogosta. Pred kratkim se je pri nas pojavila v prodaji tudi vrsta Corydoras miersi (rjasti oklepni somič), ki je prav tako nezahtevna.

Po končani drstitvi (ikre odlagajo oziroma lepijo na večje kamne ipd.) starše odstranimo. Z vzgojo mladic ne bomo imeli nobenih težav, saj so prav tako nezahtevne kot starši.

Oklepni somiči so prav prijetne in živahne ribice, neprestano se držijo v jatah. Oklepni somiči so tipične talne ribe in se z večino drugih vrst dobro razumejo. Glede svoje skromnosti so prav primerne tudi za začetnike, saj pri njihovi vzgoji skorajda ne moremo pogrešiti.

Pač – veliko napako delajo tisti, ki kupujejo te ribice po »parčkih« ali celo samo posamezne. So namreč tako družabne, da posamezna navadno hitro pogine.

Sorodne povezave:

Sorodna iskanja:

  • Ribice za akvarij
  • Akvaristika ribice
  • Akvarijumske ribice vrste
  • Akvarijska ribica
  • Ribice

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<