Deli s prijatelji

Trata oz. okrasna trava zahteva rahlo »godno« zemljo, v kateri se razraščajo šopi trav in tvorijo lepo sončno zeleno preprogo. Lepa trata uspeva le na tleh, ki so pognojena s šoto ali šotnimi gnojili, ker sama zemlja nima dovolj vlage in je premalo zračna za ugoden razvoj in rast zahtevne kulture kot je okrasna trata. Če ne bomo uporabljali šote, bodo tudi vsi drugi ukrepi zaman, ker zemlja ne bo rahla, vlažna in zračna. Niti umetna gnojila niti redna košnja in kvalitetno seme ne zadoščajo, če tla za trato niso primerna.

Zemlja mora biti dovolj zračna in vlažna, če hočemo, da bo na njej uspevalo tako sadno drevje, okrasno grmičevje kot zelenjavnice in okrasna trava. Pred leti pri nas tudi z najbolj skrbnim delom nismo mogli doseči lepe trave, ker zemlja brez dodatka šote nima osnovnih lastnosti zanjo. Zemljo dež zbije, v sušnem obdobju se le-ta izsuši, zaskorji, razpoka in posledice se takoj pokažejo. Tudi zalivanje in gnojenje talnih razmer ne bosta bistveno izboljšala.

Trava zahteva urejeno zemljišče, »godno« zemljo, redno košnjo, predvsem pa oskrbo s hranili. Ne prenaša velikih količin gnojil, najbolje je, če jih dodajamo razredčena z vodo. »Zeleno sobo«, zeleno okolje stanovanjskih hiš, javnih zgradb, tovarn, cest nam bo uspelo ustvariti le s pravilno oskrbo. O okolju danes mnogo govorimo, naloga nas vseh pa je, da ga pomagamo tudi ustvarjati oziroma urejati. V Sloveniji so nekatera mesta in vasi postali pravi vrtovi. Nasadi in zelenice, ki obdajajo stavbe, so urejeni, balkoni polni cvetja, v stanovanjih se razvijajo lepe rastline, ki nudijo prebivalcem sprostitev in veselje.

Da bomo svoje zeleno okolje pravilno oskrbovali, moramo poznati vlogo in učinek šotnih gnojil. Naravna šotna gnojila in šotne mešanice z naravnimi snovmi pomešamo z zemljo ter vanje posadimo ali sejemo rastline.

Bela šota prihaja k nam iz daljnega Baltika. Je naravna snov, ki vpija vlago in zrak ter nudi rastlinam rahlo rastišče. Zalivalna in podnebna voda se vpija v šoto in tvori potrebno zalogo vlage, zato zemlja nikoli ni zbita. Priporočam jo za trato, sobne rastline, vrtnice, zelenjavnice, pri novem zasajanju vrtov, toplih gred in sadnega drevja. Ima kislo reakcijo, kar je njena posebna prednost. Voda vsebuje namreč majhne količine apna, ki se nabira v tleh in postane sčasoma rastlinam škodljivo, šota pa veže apno nase in ga tako spreminja v neškodljivo obliko.

Črna šota je po učinku podobna beli šoti, le da nima tako izrazito kisle reakcije in sposobnosti vpijanja vlage. Zelo je primerna za izboljšanje strukture tal, ki jih na novo kultiviramo ob hišah, vikendih in drugod.

Okrasna trava zahteva ob setvi tolikšno količino šote, da bo zadoščala za nekaj let. Zato na presejano in izravnano zemljo, ki smo jo pripravili za setev trave, potrosimo centimetrsko plast šote. V tem primeru potrebujemo za 100m2 dve bali šote. Šoto pograbimo in podkopljemo, da se enakomerno porazdeli po zemlji. Primerna globina, v kateri je šota porazdeljena, je 5 cm. Ko smo šoto podkopali, zemljo močno zalijemo. Dobro je, če nato 10 dni počakamo, da se pojavijo pleveli, ki so se sami zasejali. Šele ko smo te odstranili, posejemo travno seme. Nad uspehom bomo presenečni.

Ko zasajamo sadike sadnega drevja, cepljenke vinske trte in okrasno grmičevje, damo na sadiko 5 do 15 litrov šote. Polovico šote premešamo z zemljo in zasujemo s to mešanico jamo, v katero smo sadiko vsadili. Drugo polovico pa razgrnemo po kolobarju okoli rastline in jo podkopljemo. Ko bomo drevesca kasneje okopavali, bomo ugotovili, da smo jim pripravili  res rahlo rastišče za nekaj let. Naslednja leta trosimo pod vsako drevo 3 do 5 litrov šotnega gnojila bioter in ga podkopljemo.

Torbon je posebni šotni pripravek za zahtevne balkonske rastline in lončnice, ki ga pomešamo z zemljo ter vanjo posadimo sadike.

Želite k temu kaj dodati?

Enostavno pokomentirajte.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<