Deli s prijatelji
Nerium oleander

Enako priljubljen je na podeželju kot v mestih. V našem Primorju skoraj ni hiše, ki na dvorišču ne bi imela vsaj enega grma te zimzelene rastline z ozkimi, usnjatimi listi in lepim enostavnim cvetjem.

Nerium oleander

Oleander (Nerium oleander) je lahko bele, rožnate, rdeče barve. V notranjosti dežele je oleander razširjen predvsem v hišah, ki imajo vrt, teraso ali balkon. Poleti mora biti zunaj, saj je zaradi bujne rasti manj primeren za stalno namestitev v sobi. Če so bivalni prostori majhni, ga damo pozimi na hodnik, stopnišče ali v kletni prostor, kjer zdrži pri temperaturi od 2 do 10°C. V vsakem primeru mora biti zavarovan pred hujšim mrazom; če ga imamo v pretoplem prostoru, bo manj cvetel, ker mora v vsaki rastni dobi za nekaj časa prekiniti rast in počivati.

Spomladi, ko preneha nevarnost zmrzovanja, lahko oleander prenesemo na prosto. Mlade rastline presadimo v mešanico ilovnate zemlje in humusa, starejšim pa le obnovimo rastišče z dodatkom sveže prsti. Starejših rastlin ne presajamo vsako leto, ker sicer slabše cvetijo. Presajene kot nepresajene rastline obilno in redno zalivamo, v toplih poletnih dneh tudi dvakrat dnevno. Dvakrat tedensko jih dohranjujemo z gnojilno raztopino.

Dobro oskrbovan oleander obilno cveti od junija do jeseni. Če ga dovolj zalivamo in pravilno dohranjujemo, da les dobro dozori, bo bogato cvetel tudi v prihodnjem letu. V vlažnem in hladnem poletju se cvetni popki razvijejo, vendar se ne odpro. Ne odstranjujmo jih, ker se bodo razvili prihodnje leto! Kadar je poletje takšno, je najbolje oleander prenesti v hišo že konec avgusta, da ga zaščitimo pred preobilno zračno vlago. Vsaka tri do štiri leta velike, razrasle grme obrežemo, da se razvijejo novi nastavki.

Če želimo sami vzgojiti oleander, odrežemo s starejše rastline vejico z osmimi do desetimi listi, tri spodnje liste odtrgamo in vejico vtaknemo v steklenico z vodo.

Spodnji del naj sega do sredine steklenice, ki jo postavimo na okno. Čez nekaj tednov se razvijejo na prerezu majhne koreninice. Ko so dolge 2 do 3 cm, vzamemo vejico iz vode in jo posadimo v lonček s peščeno zemljo. Na dno lončka položimo nekaj peska, da voda laže odteka. Pri saditvi bodimo pazljivi, da ne poškodujemo zelo nežnih koreninic. Mlade rastline naj bodo na oknu na sončni strani. Rastline presajamo maja ali junija v ne prevelik lonček.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<