Deli s prijatelji
Paradižnik - vrste
Paradižnik - vrste

Zraven pravilne saditve paradižnika moramo pri njegovi vzgoji vedeti še za nekatera potrebna opravila, s katerimi uravnavamo rast in nastavek plodov.

Sorte paradižnika delimo po obliki rasti v visoke in nizke. Pri visokih sortah so internodiji daljši in ob ugodnih pogojih raste steblo neomejeno, pri nizkih ali grmičastih sortah pa je steblo močno razvejeno in ima na vrhu cvet, s čimer se rast konča.

Ob saditvi visokih sort moramo pomisliti na oporo, ki jo postavimo takoj ob saditvi ali vsaj pred cvetenjem. Opora je lahko kol ali žica, napeljana med dva kola. Paradižnik vzgajamo eno ali dvostebelno. Izkušnje so pokazale, da je v naših rastnih pogojih boljša enostebelna vzgoja, saj ob taki vzgoji hitreje oberemo plodove. Dvostebelna vzgoja da več plodov, ki pa v kratkotrajnem ali hladnejšem poletju ne dozorijo. Kaj rado se zgodi, da se dva stebla enakomerno razvijeta, ker nismo pravočasno začeli z enostebelno vzgojo. V tem primeru pustimo oba stebla, ki jih, ko razvijeta tri do štiri cvetne poganjke, dekaptiramo – odrežemo jim vrh. Pri enostebelni vzgoji lahko odstranimo vrh nad četrtim ali petim cvetnim poganjkom. Z dekaptiranjem uravnavamo dozorevanje plodov; preprečimo namreč, da bi rastlina vedno znova nastavljala plodove, ki ne bi dozoreli.

Paradižnik razvija v listnih pazduhah zalistnike, ki jih redno odstranjujemo. Rast zalistnikov slabi rastlino in ji jemlje hranilne snovi, potrebne za razvoj plodov, zato jih trgamo ali pinciramo, ko so majhni, dolgi največ 5 do 10 cm. Trgamo jih z roko. Večje zalistnike bi morali rezati z nožem, s čimer pa bi bolezni prenašali z ene rastline na drugo.

Kako vežemo paradižnik:

Hkrati ko pinciramo, paradižnik privežemo h kolu; prvič, ko je visok 30 cm, nato pa vsakih 10 do 14 dni.

Grmičastih sort paradižnika ne pinciramo in jim tudi ne odstranjujemo vrhov. Če so močnega stebla in stojijo pokonci – kot na primer sorta »Nesthakchen« – jih tudi na kol ali žico ne vežemo. Sorte bujnejše rasti in tanjših stebel pa kljub temu, da so grmičaste, privežemo k opori, saj bi ob obilnem dežju plodovi gnili na zemlji.

Nekateri imajo navado, da v poznem poletju trgajo liste, da bi plodovi hitreje zoreli. To ni pravilno, saj s tem pospešimo le prisilno dozorevanje in slabšamo kakovost plodov.

Ste se naučili kaj novega? Pomagajte mi deliti znanje s tem da »všečkate« objavljen članek.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<