Deli s prijatelji
Pes
Pes

Ali pes sploh še sodi v našo industrijsko družbo, posebno še v mesta s semaforji, tekočimi stopnicami, dvigali, tlakovanimi dvorišči, z bučnostjo in onesnaženim zrakom? Žival je otrok narave in bi tam tudi želela ostati. Njen smrček bi hotel iti za sledovi bežečih živali v gozdu, tako pa mora zaznavati le izpušne avtomobilske pline.

V številnih deželah, tudi že pri nas, je izbruhnila vojna med prijatelji in nasprotniki psov. Za njimi res ostajajo iztrebki, tudi na cestah, v parkih. Nekatera mesta že glasujejo za prepoved psov, v številnih pa so zanje uredili posebne toalete in določili zelene površine, kjer psi lahko opravljajo svoje fiziološke potrebe. Poleg tega psi vsako leto ogrizejo več sto otrok in pismonoš. Tudi številni najemninski spori se vrte okrog psov. Lastniki, ki so ves dan v službi, zaprejo psa v stanovanje. Ko le ta začuti svoje naravne fiziološke potrebe, bi jih rad »kulturno« opravil nekje na prostem. Začne bevskati, potem vedno glasneje lajati, da bi priklical koga, ki bi mu odprl vrata. Toda nič. Od takega predolgega zadrževanja fizioloških potreb mnogi psi zbolijo.

Prav tako ne more veljati za prijatelja živali človek, ki si za drag denar kupi velikansko dogo in jo potem pušča ves dan v stanovanju. Barbarstvo posameznih lastnikov gre celo tako daleč, da dajo psu pri veterinarju prerezati glasilke, da ne bi mogel več lajati in motiti stanovalcev v bloku. Tako dobijo s psom nemega, pohabljenega sužnja.

Po poročilih nemškega društva za varstvo živali je vsak drugi pes nepravilno vzdrževan, vsak tretji je celo vreden pomilovanja. V zakonu o varstvu živali sicer jasno piše, da mora vsak človek, ki vzdržuje psa, zanj tudi primerno skrbeti, mu dajati ustrezno hrano ter mu zagotoviti primemo ležišče. Žal ostaja zakon še vedno le kos papirja.

Poprečno izdajo Nemci letno za potrebe svojih štirinožnih prijateljev okrog 600 Eur. Ob tej »pasji kosti« številni kar dobro služijo, predvsem industrija konzerviranja pasje hrane.

Za trgovce s psi je nemški trg še vedno zelo perspektiven, saj še zdaleč ni zasičen. Res imajo Nemci že tri milijone psov, toda v Franciji jih je sedem milijonov (deloma tudi zato, ker tam ni davka na pse). V Angliji, domovini pasje zreje, zredijo letno 2,75 milijona psov. V Ameriki, tej deželi »neomejenih možnosti«, laja že 40 milijonov psov. Kakšen veličasten trg za tovarnarje s pasjo hrano!

Druga stran medalje je precej manj lepa. V ZDA pokončajo letno 14 milijonov psov in mačk, ker so odvečni. V Angliji spravijo s sveta letno milijon psov, ki so jih »sfabricirali« tisto leto. V Parizu je poseben policijski oddelek, ki lovi po cestah zapuščene pse in vsak dan jih v povprečju 50 dočaka žalosten konec.

Kinologi so upravičeno zaskrbljeni nad takšnim nekontroliranim razmnoževanjem pasje vrste, nad stanjem, kjer je pes postal trgovski artikel, predmet zaslužka in preprodaje. Zato zahtevajo ostrejše nadzorstvo nad prodajo psov. Kdor se s tem ukvarja, naj bi v prihodnjo imel vsaj zadostno strokovno znanje. Trgovina s psi naj ne bo več v rokah ljudi, ki so propadli v tem ali onem poklicu in hočejo s psi priti na hitro do denarja. Pse je treba umakniti iz izložb po trgovinah, ker tako prozorno trkajo na sentimentalnost ljudi, ki se pogosto odločajo za nakup, čeprav se kmalu izkaže, da za to nimajo niti volje niti ustreznih pogojev. Prav tako bi bilo treba prepovedati razpošiljanje psov po pošti v zabojih.

Lastniki psov bi morali zanje prevzeti večjo odgovornost. Strokovnjaki razmišljajo tudi o posebni »izkaznici za psa«, ki naj bi jo podeljevali samo tistim kupcem, ki imajo zares znanje in možnosti za pravilno vzdrževanje živali.

Žal ostaja vse to še vedno »glasba prihodnosti«. Varstvo živali je starejše kot varstvo okolja in narave in ne dobi nobene podpore. Upajmo, da bo predlog odloka o reji domačih živali dobil praktično uporabnost, predvsem če bodo odgovorni pritegnili k sodelovanju strokovne ljudi, ki se ukvarjajo s to problematiko, predvsem člane strokovnih komisij Kinološke zveze Slovenije kot tudi kinoloških društev.

Sorodne povezave:

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1572

Sorodna iskanja:

  • Domači prijatelj
  • Najzvestejši človekov prijatelj
  • Pes za v stanovanje

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<