Piranja iz družine karacinidov

0
Deli s prijatelji

Verjetno ga ni med nami, ki ne bi vsaj slišal za to požrešno in napadalno ribo. O tej ribji vrsti kroži mnogo zgodb, ki so včasih na meji verjetnosti. Posebno domačini in pustolovci znajo povedati marsikatero prigodo o srečanju s temi vodnimi razbojniki. Sam sem čisto po naključju na spletu naletel na video, ki prikazuje, kako nevarna je lahko piranja.

Piranja Serrasalmus netteren
Piranja Serrasalmus netteren

Domovina piranj

Z imenom piranje označujemo 20 vrst rib iz družine karacinidov, med katerimi so samo štiri vrste nevarne. Najpogostejša med njimi je siva piranja (Serrasalmus netteren), ki sodi v železni repertoar vsakega javnega akvarija in tudi marsikateri akvarist jih naseli v katerega večjih akvarijev. Domovina piranj je Južna Amerika, natančneje porečje reke Amazonke. Je izrazita jatna riba, ki plava v jatah z nekaj sto primerki. Tako velika jata se ne ustraši še tako velikega potencialnega plena. S svojimi kot britev ostrimi zobmi napadajo vse vrste rib in drugih živali, ki so se odločile preplavati reko in tako prekrižati pot lačnim piranjam. Tudi napadi na ljudi so bili že večkrat opisani. V ujetništvu piranje precej otopijo in izgubijo napadalnost, posebno če gojimo le nekaj primerkov. Vendar jim ne velja nikoli popolnoma zaupati. Tudi ko je riba na suhem, popolnoma obnemogla in obgrizena od svojih vrstnic, se zna bliskovito obrniti in šavsniti z zobmi, kar nazorno prikazuje video, ki sem ga dodal k temu članku.

Velikost akvarija

Za vzdrževanje piranj potrebujemo večje, najmanj 300-litrske akvarije, saj ribe zrastejo v dolžino tudi do 30 cm. Akvarij napolnimo z mehko, kislo vodo s temperaturo od 24 do 26°C. Za scenarični material uporabimo večje kamne in korenine. Akvarij zasadimo z robustnim rastlinjem. Piranje hranimo z ribami in koščki govejega mesa ali perutnine. Akvarij mora biti dobro pokrit ali zavarovan z mrežo, da preprečimo dostop radovednega obiskovalca do vode.

Piranja in razmnoževanje

Piranje se zadnje čase uspešno razmnožujejo tudi v ujetništvu. Odrasel par v skupinskem akvariju izkoplje luknjo v pesek na dnu akvarija. Vanjo odloži ikre, ki jih skrbno varuje do izvalitve mladic. Mlade piranje so zelo požrešne in če jim ne nudimo dovolj hrane, se kaj rado zgodi, da se leglo zdesetka med seboj.

Sorodna povezava:

  • Akvaristika

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<