Deli s prijatelji
Poletna rez vrtnic
Poletna rez vrtnic

Poletna rez vrtnic se opravlja poleti med rastjo. Tako režemo večkrat cvetoče vrtnice (velikocvetne, floribunde, polianthe) in vzpenjalke, na katere večkrat pozabljamo.

Včasih, ko so vzgajali le enkrat cvetoče vrtnice, ta rez ni bila učinkovita. Dandanes je letna rez nujno potrebna; le tako bomo imeli večkrat in bujno cvetoče vrtnice. Zato ni dovolj samo striženje odcvetelih popkov, ampak precej več.

Pri enkrat cvetočih vrtnicah cvetovi odcvetijo in napravijo semena. Tu poletna rez vrtnic nima učinka, saj te sorte pri ponovni rezi poženejo poganjek brez cveta, ki za nas ni zanimiv. Pri teh sortah vrtnic pustimo vse vejice do zime, naj bodo semena v okras vrta.

Pri novejših večkrat cvetočih sortah vrtnic s poletno rezjo celo vejico odstranimo, pustimo le 2 do 3 lističe, po potrebi puščamo vejice daljše. Iz očes za listom poženejo vrtnice nove mladike, ki bodo cvetele. To je namen poletne rezi.

Poletna rez vrtnic in primeren čas za začetek rezi

Primeren čas za začetek rezi določimo po lastni presoji. Navadno takrat, ko večina cvetov odcveti, zakasnele pa raje odstranimo, da ne kvarijo videza vrta.

Na vzpenjalke največkrat pozabimo, čeprav je poletna rez tudi njim dobrodošla. Režemo prav tako na 2 do 3 lističe, po potrebi puščamo mladike daljše. Režemo, ko večina vrtnic odcveti. V ugodnih razmerah cvetijo vzpenjalke celo trikrat v letu. Ko opravimo rez, ne smemo pozabiti na divjake, ki jih oderemo, na gnojenje, rahljanje in posebno na škropljenje.

Na vzpenjalkah se silno razmnoži pršica, ki zelo ovira rast rastlin. Bolne vrtnice spoznamo po mehkih bledo rumenkastih lističih. Pršice uničujemo z ekatinom in metasystoxom.

Nekatere polianth sorte, ki poganjajo mladike od spodaj, odrežemo pri najbolj primernem poganjku. Take sorte so ‘Europeana’, ‘Ponderosa’, ‘Orange sensation’ in druge. Vse druge sorte režemo tako, kot smo opisali.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<