Deli s prijatelji
Pomarančno drevo

Tudi pomarančno drevo lahko vzgojimo kot sobni okras, čeprav ne mislimo pridelovati sladkih južnih sadežev.

Najbolj znano tako drevo, ki ga dobivamo v vrtnarijah, je kalamondin (Citrus microcarpa), ki zraste do 80 cm visoko in napravi do 5 cm debele sadeže, ki pa so prekisli za uživanje. Cvete od jeseni do pomladi z belimi, močno dišečimi cveti. Poleti ljubi sončno mesto na prostem. Pozimi pa prenesemo rastlino na svetlo mesto s temperaturo do 10° C. Ko odpadejo plodovi, je treba drevesne vejice prikrajšati.

Pomarančno drevo
Pomarančno drevo

Kdor pa želi vzgojiti drevo iz semena, mora zaviti seme v trajno vlažno vato. Posadi se naj več semen, če bi le katero ne vzklilo. V času predkalitve se semena ne sme dotikati, da se ne bi potrgali nežni kalčki. Po 14 dneh poženejo iz odprtih semen drobne klice, ki jih vsako posamezno posadimo v majhne lončke in postavimo v temen topel prostor. Zemlja naj bo takšna, kot je za geranije. Šele ko se mladi poganjki prikažejo iz zemlje, prestavimo rastlinico na svetlo.

Pomarančno drevo - Citrus microcarpa
Pomarančno drevo – Citrus microcarpa

Pomarančno Drevo Poncirus Tritoliata

V toplejših krajih lahko kar na prostem vzgojimo grenivko (Poncirus tritoliata), ki zraste tri metre visoko, a služi le kot okras vrta, ker so njeni 4 cm debeli plodovi prav tako neužitni.

Pomarančno drevo - Poncirus tritoliata
Pomarančno drevo – Poncirus tritoliata

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<