Deli s prijatelji
Portugalski lovor (Prunus lusitanica)
Portugalski lovor (Prunus lusitanica)

Portugalski lovor (Prunus lusitanica) je v naših primorskih razmerah večji grm ali manjše drevo in doseže višino nekaj metrov.

Je zimzelen, s svetlečimi listi. Razvije bele cvetove v grozdih, vendar cvetje ni izrazito. Plodovi so drobni, mehki in v grozdih, ne zbujajo posebne pozornosti, so pa zanimivi, podobni kot pri Prunus lovorikovcu – laurocerasus.

Glede vrednosti takšnega grma ali drevesa v vrtu pa naslednje; v naših vrtovih je bolj redka rastlina, zanimiva je predvsem za tiste, ki zbirajo redkejše primerke. Ko potrebujemo večji grm ali manjše drevo za zasenčitev sedežne garniture, je zelo primeren portugalski lovor, v tem primeru ga vzgojimo v drevo z deblom.

Zasadimo ga lahko tudi za oblikovanje ločitvene kulise ali podobno. Upoštevati pa moramo, da potrebuje precej prostora.

Poleg osnovne vrste Prunus lusitanica obstaja tudi sorta Prunus lusitanica pyramidalis (ali sinonim myrtilofia), ki je bolj kompaktne rasti, piramidalne krošnje, drobnejših listov in počasnejše rasti.

Osnovna vrsta ni izrazito počasne rasti. V kolikor že imate na vrtu Portugalski Lovor in ste se odločili za preurejanje vrta lahko rastlina ob presajanju doživi močnejši šok, še posebno če je bila posajena v slabo zemljo ali pa je utrpela sušo na plitki zemlji. V tem primeru začne po dveh letih ponovno močneje odganjati.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<