Deli s prijatelji
Praprot
Praprot

Praprot je značilna rastlina tropov, to je toplih in vlažnih področij, kjer nikoli ne primanjkuje zračne in talne vlage. Uspeva v zavetju bujne tropske vegetacije, v senci in vlagi višjih rastlin.

V prejšnjem stoletju, ko so bile v bivalnih prostorih nižje temperature in zrak ni bil tako suh kot sedaj, je bila praprot ena najpogostejših in priljubljenih rastlin v hiši. Zapolnila je prazne kote, popestrila velike jedilnice ali pa kraljevala na visokih stojalih.

Praprot v centralno ogrevanih stanovanjih

V centralno ogrevanih stanovanjih, kjer so temperature dokaj visoke in je zrak zelo suh, pa praproti težko zagotovimo idealne rastne razmere. Zato nam le-te redko pokažejo vso svojo svežino in zelenilo, ki jo pričakujemo. Nemalokrat se ob nakupu navdušen ljubitelj praproti spremeni v razočaranega gojitelja, ki z obupom opazuje redko, posušeno in rumenkasto listje še nedavno zelene lepotice.

Praprot je rastlina z bujno rastjo, gosto razraščenimi, intenzivno zelenimi svežimi listi, s čimer ustvarijo zelo prijeten videz cele rastline. Prav to pa je najpomembnejša zahteva ljubiteljev sobnih lončnic, ker si s takimi rastlinami lahko ustvarijo naraven ambient v svojih domovih. Poznamo več rodov praproti, ki se med seboj razlikujejo po obliki razrasti in listov. Nekatere so povešave rasti, druge so pokončne. Listi so lahko nežni in mehki, lahko so trdi ali celo usnjati. Oblike listov so različne: peresaste, razcepljene, okrogle, jermenasto nedeljene ali razrezane v nepravilne krpe.

Pri nas so najbolj znani naslednji rodovi: luskasta praprot (Nephrolepis), krilna praprot (Pteris), venerini laski (Adiantum), podlesnica (Polistychum), sršaj (Asplenium). Zlasti zanimive so vrste iz rodu krilne praproti, ki se razlikujejo po različnih oblikah listov. Najbolj znana vrsta je Pteris cretica z mnogimi kultivarji, pri katerih so zlasti zanimive oblike in barve listov. Večina teh praproti zahteva svetla, vendar senčna in zračna rastišča. Zalivamo jih izdatno, v zimskih mesecih 2 do 3-krat tedensko, poleti pa tudi vsak dan. Zelo priporočljivo je, da enkrat mesečno lonec potopimo do roba v vodo, s čimer preprečimo posušitev koreninske grude. Predvsem pa je potrebno zračno vlaženje s pršilci. Praprot lahko presajamo vsako pomlad; uporabljamo lahko plastične lončke, ki zadržujejo več vlage. Najbolje uspeva v šotnem kompostu, ki primerno zadržuje vlago in tako rastlini zagotavlja bolj vlažno okolje.

Za čim lepši in čim bolj svež in urejen videz praproti je zelo pomembno, da redno odstranjujemo odmrle in posušene Iiste. Tako ima rastlina več zraka in prostora za rast novih poganjkov. Novi poganjki imajo zelo zanimivo značilno polžasto obliko. Prava oblika lista se pokaže in oblikuje šele med rastjo. Ob močni rasti se pojavijo (predvsem pri rodu Nephrolepis) koreninski odganjki, ki jih lahko porežemo, če so številni, saj kvarijo videz rastline.

Zaradi različne oblike razrasti, barve in oblike listov lahko s praprotmi ustvarimo zelo učinkovito skupino lončnic in lepo dekoriramo vsak prostor.

Gojimo jih v večji skupini, drugo poleg druge. S tem in z rednim škropljenjem z vodo jim ustvarimo primerno vlažno ozračje.

Zaradi močne razrasti se listi med seboj prepletajo in pokrivajo in delajo senco vsaj majhnim novim poganjkom.

V večjih dekoracijah jih uporabimo kot podrast ali podlago drugim višjim rastlinam, kot so: fikusi, monstere in aralije. Zanimiva je dekoracija, sestavljena iz ene same vrste praproti npr. navadnega nefrolepisa (Nephrolepis exaltata), s katerim osvežimo ves prostor in v sobi ustvarimo majhno zelenico.

Izredno lepo pa deluje praprot, posebno tista s povešavo rastjo, kot je nefrolepisi in podlesnica v visečih košarah.

Mehko valujoče linije in razkošna razrast nežno zelenih listov lahko v viseči košari ob oknu nadomesti marsikatero tekstilno zaveso.

Praprot je zelo primerna rastlina za okrasitev kopalnice. Svežina listov popestri hlad kopalniške keramike, njena klima pa ugodno vpliva na rast in razvoj praproti. Če je v kopalnici majhno okno, si že lahko uredimo rastlinsko dekoracijo na polici. Lepo raščeni praprotni listi pa so uporabni tudi v cvetličarstvu, ko vežemo šopek rezanega cvetja. Ne samo prava gozdna praprot, tudi lista luskaste in krilne praproti zelo lepo pristajata v cvetnem aranžmaju ali večjem mešanem šopku.

Danes se znova zanimajo za te vrste okrasnih lončnic, saj so vsestransko uporabne in z njimi lahko na najrazličnejše načine dekoriramo stanovanje. Praprot je skromna rastlina, zahteva le redno pozornost; moramo jo izdatno zalivati, vso pozornost pa nam bo vrnila z bujno rastjo svežih listov.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<