Deli s prijatelji
Človekov najboljši prijatelj

Pes je človeku najbolj zvesta žival. Čuvaj doma, varen spremljevalec po nevarnih poteh, vodnik slepih, pomočnik kriminalistom, reševalec ponesrečencev v planinah itd. Zato je naša dolžnost, da mu njegovo zvestobo vračamo s pravilnim ravnanjem.

Človekov najboljši prijatelj
Človekov najboljši prijatelj

Ker je pes po naravi svobodno bitje, je veriga zanj ujetništvo in muka. Stalno priklenjen pes ni dober čuvaj. Pes po nagonu brani svoj dom: neprestano laja in tako ne vemo, ali prihaja tujec ali pa želi priklicati gospodarja. Priklenjenega psa lahko nekoliko osvobodi dolga tekoča veriga, pritrjena na žico; to je najmanjša svoboda, ki jo more imeti pes čuvaj. Brezvestni gospodarji puščajo pse, ki čuvajo vinograde ali poljske pridelke, kar na prostem, brez zavetja pred vremenskimi neprilikami, brez pitne vode in hrane. ZATO NAJ OPOZORIM LASTNIKE PSOV čuvajev na najnujnejše pogoje, ki jih MORAJO ZAGOTOVITI svojim štirinožnim prijateljem!

Bivališče Psa Čuvaja

Najboljša je lesena pasja uta z dvojnimi stenami, dovolj velika in postavljena 10 cm od tal. V uti naj bo otep suhe slame ali čiste krpe; vhod naj bo obrnjen proti jugu, okolica ute mora biti vedno čista. Pred pasjo uto naj bo položena gladka deska brez žebljev. Bivališče mora biti nepremočljivo (suho), varno pred neugodnimi vremenskimi razmerami (sneg, veter, dež, sončna pripeka). Pes se počuti v uti varnega pred zlikovci, ki običajno priklenjene pse dražijo, kamenjajo, obstreljujejo itd. Pes čuvaj mora imeti okrog vratu širok usnjen ovratnik, NIKAKOR PA NE VERIGE! Veriga, ki teče od njegove ovratnice do priključka na žico, naj bo lahka, dolga pa najmanj 3 do 4 m.

Prehrana

Osnovna pasja hrana je meso. Psu POLETI ZELO ŠKODUJE stara skisana hrana oziroma zmrznjena hrana pozimi. Najmanj enkrat dnevno mora pes dobiti izdaten obrok zdrave hrane, poleg tega pa mora nujno imeti vedno in dovolj sveže pitne vode.

Skrb Za Zdravje

Pes zboli, če užije kosti perutnine, ker se mu velikokrat zataknejo v prebavilu. Vsakega mladega psa naj da gospodar – lastnik takoj cepiti proti pasji steklini. Opozarjamo na obvezno cepljenje psov proti pasji steklini. Seznam cepljenja je vsako spomlad objavljen v dnevnem časopisju ali drugih javnih oblikah. Lastnik dobi ob cepljenju knjižico, ki jo mora skrbno hraniti. Če pes ni cepljen, je lastnik lahko kaznovan, psa pa se mu lahko odvzame. Takoj ko pes pokaže najmanjše znake kakšnega obolenja, je lastnik dolžan žival odpeljati do najbližjega veterinarja in to takoj, brez odlašanja, češ, se bo že sam »izlizal«! Bolnega psa je lastnik dolžan negovati, dokler žival ne ozdravi.

Do Neozdravljivo Bolnega Oziroma Ostarelega Psa Bodimo Humani

Odpeljimo ga k veterinarju, ki ga bo neboleče usmrtil. Injekcija bo psu skrajšala trpljenje v nekaj sekundah. Obvezno bodite navzoči, ko daje veterinar psu injekcijo za usmrtitev, zahtevajte ustrezno potrdilo in se še sami prepričajte, da je žival res mrtva.

Utapljanje mladičev v vodi je prav tako mučenje! V kolikor se že odločite za takšno dejanje, prosim poskrbite da za humano odstranitev mladičev raje poskrbi veterinar. Da bi preprečili prevelik prirastek psov, zlasti na podeželju, priporočam kastracijo mladih psov in sterilizacijo psic, oboje lahko opravi le strokovno usposobljena oseba, veterinar! Enostavnejša je uporaba kontracepcijskih tablet za psice.

Upoštevajte Sledeč Nasvet

Ne puščajte psa brez nadzorstva, prepuščenega cesti, tavajočega po naselju. Pes ni otroška igračka. Če boste upoštevali moje nasvete, boste marsikaterega psa obvarovali trpljenja in mučenja. Nikar ne pozabite da je ravno pes človekov najboljši prijatelj!!!

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<