Deli s prijatelji
Prehrambene navade mačk
Prehrambene navade mačk

Večina lastnikov mačk, predvsem mačk na podeželju, ki so svobodnjaška in v veliki meri same skrbijo za svojo prehrano, pravzaprav ne ve, koliko in kaj vse pojedo njihove mačke. To so običajno živali, ki živijo od svojega ulova, tu in tam pa jim »lastniki« v skodelico pred hišnimi vrati natresejo ostanke hrane ali nalijejo mleko, kar pa je pravzaprav najslabše, kar lahko storijo za svojo živalco.

Mačke so najbolj izraziti mesojedci med roparskimi sesalci, zato bo jedilnik mačke, ki živi ves čas v stanovanju, precej manj pester kot jedilnik psa. Potrebe živali se med življenjsko dobo menjajo glede na starost, funkcijo in zdravstveno stanje. Večji del prehrane naše mačke bodo tvorili mesni proteini v različnih oblikah, kot surova, kuhana in pečena hrana, ali pa v predelani, termično obdelani obliki – mačji briketi, imenovani tudi mačji piškoti, in konzervirana hrana. Temu bo potrebno dodati še nekaj zelenjave, maščob, škroba in vitaminskih dodatkov.

Opazovanje prehrambenih navad v naravi živeče domače mačke je pokazalo, da ima dnevno 12 do 20 obrokov, ki si jih sproti ulovi oziroma preskrbi. V to prehrano so vključeni mali sesalci predvsem miši in voluharji, male ptice in insekti ter mali plazilci. Včasih se loti tudi manjših jajc, za dodatne potrebe vmes posmuka še nekaj ostre trave in včasih celo manjši sadež. Miši so najpogostejša hrana domače mačke. Energetska vrednost odrasle miši je približno 30 kcl, torej bo odrasla mačka dnevno pospravila 10 do 15 miši. Potrebe doječe samice so seveda še nekoliko višje. S tem, ko v celoti pospravi svoj plen, si mačka pokrije tudi potrebe po mineralih, vitaminih in mikroelementih, ki so v črevesju plena, katerega prehrana je pretežno vegetarijanska. Neprebavljene dele svojega plena, kosti in kožo kasneje izbljuva v obliki podolgovatega svaljka. Znano je, da velike mačke – levi, tigri, pume… najprej pospravijo drobovino svojega plena, vključno s črevesjem in si s tem pokrijejo potrebe po »vegetarijanskem« in vitaminskem delu svoje prehrane, šele potem se lotijo drugih mesnih delov. Kako dolgo lahko preživi mačka brez hrane? Precej dlje kot človek, saj so ugotovili, da lahko preživi tudi pri skoraj 40 odstotni izgubi telesne teže, pač pa je lahko zanjo usodna že 10 odstotna izguba vode v telesu. Torej, če bomo naši predebeli hišni ljubljenki kdaj pa kdaj predpisali dnevni post, ji bomo s tem samo koristili, nikakor pa ne smemo dovoliti, da ne bi imela ves čas na voljo skodelice čiste vode, saj je znano, da so prav ledvica ena od najšibkejših točk te sicer tako imenitno »ustvarjene« roparice. Zanimivo je, da je lovski nagon tudi pri v stanovanju živečih mačkah in pasemskih mačkah še vedno enako izražen, zato ji nikar ne zaupajte v varstvo vašega kanarčka, skobčevke ali malega hrčka. Večina domačih mačk je zelo spretnih lovk, zanimiv pojav pri mačkah, ki živijo v zelo tesnem stiku s človekom, je, da svoj plen ulovijo, vendar ga ne pokončajo, ampak ulov živ prinesejo k svojemu lastniku. Verjetno gre za isti instink, zaradi katerega mačje matere prinašajo živ plen svojim mladičkom in jih na ta način učijo, kako loviti. In še nekaj! Če ste lastnik muce, ki naj bi lovila miši okoli vaše hiše ali posestva, nikar ne nasedajte zmotnemu mnenju, da ne bo več lovila miši, če jo boste hranili. Izstradana mačka je slaba lovka in ker ne bo imela več dovolj energije, se bo lotila lažje dosegljivega plena. Sita in zdrava mačka pa se bo izkazala kot lovka, kakršno si želite. Imam znanko, ki ima perzijsko mačko, ki je navdušena lovka. Na lastne oči sem se prepričal, kako je odšla na travnik in se v manj kot desetih minutah vrnila z poljsko miško. Le pojedla je ni. Odnesla jo je domačemu psu.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<