Deli s prijatelji
Prehrana-kanarčkov
Prehrana-kanarčkov

Kanarčki so že več kot 400 let popolnoma odvisni od človeka. Zato so se morali privaditi tudi hrani, ki jim jo ponudi človek, in lahko ugotovimo, da je njihov jedilnik zelo pester. Vse vrste kanarčkov imajo nekaj skupnih lastnosti: npr.: način parjenja, valjenje in prehrano mladičev. Pri starejših živalih pa se prehrana kanarčkov za posamezne vrste nekoliko razlikuje.

Preden se bomo seznanili s hrano za kanarčke, se moramo seznaniti z nekaterimi njegovimi telesnimi značilnostmi. Kanarčki, ki jih gojimo v kletkah, so dolgi od 13 do 21 cm, tehtajo pa od 12 do 20 gramov. Za tolikšne kanarčke zadostujeta na dan 1 do 2 žlički mešanega semena. Nekatere vrste kanarčkov pa porabijo celo 2 do 3 žličke semenske hrane na dan. Po starem pravilu mora dobiti kanarček na dan toliko hrane, kolikor znaša 1/3 njegove teže.

Za kanarčka je značilno, da v eni minuti vdihne kar 90 do 125-krat; zato jim moramo zagotoviti vedno dovolj svežega zraka. Če je v prostoru zrak onesnažen ali celo škodljiv, občuti ptica slabost prej kot človek.

Normalna kanarčkova temperatura je 41 do 42° C. Srce pa mu utripa od 700-do 1000-krat na minuto.

Vedeti moramo, da kanarček pobira hrano s kljunom. To pomeni, da moramo temu prilagoditi način hranjenja. Posode za hrano naj bodo plitke in širše. Če bi bila posoda okrogla in ozka ter visoka, bo kanarček lačen.

Prvi gojitelji so kanarčke hranili v glavnem z oljno repico, ker so imeli tega semena največ na voljo.

Sedaj so na voljo novejši recepti za hranjenje, ki pa so različnih vrednosti. Italijanski gojitelji, npr., hranijo kanarčke pretežno s svetlim semenom. Nemci še vedno uporabljajo oljno repico, nizozemski in belgijski ter angleški gojitelji pa svoje ptice hranijo zopet drugače. Do nedavnega je bila sestava hrane oz. prehrana kanarčkov skrivnost vsakega starejšega gojitelja. Če mu je uspelo vzgojiti več lepih in zdravih mladičev, je menil, da je primerna samo njegova semenska mešanica.

Sedaj, ko organizirani gojitelji gojijo kanarčke le za športne namene in ne več za množično prodajo, ni prehrana kanarčkov nobena skrivnost, saj številni prospekti, revije in knjige priporočajo razne semenske mešanice.

Prehrana kanarčkov pred parjenjem

Kljub vsemu pa še vedno velja pri nas in v svetu, naj se vsak gojitelj sam odloči za hrano, pač glede na izkušnje in vrsto kanarčkov, ki jih goji.

Hrano moramo prilagajati letnemu času oziroma starosti kanarčka. V času pred parjenjem ga hranimo z izdatnejšo hrano, v času menjave perja z bolj kakovostno, v zimskem obdobju oziroma času razstav in tekmovanj pa z bolj kalorično hrano. Tedaj moramo kanarčkom ponuditi več vrst takih semen, ki vsebujejo maščobe, da kanarčki lažje prenašajo nizke temperature.

Kanarčki, ki so v kletkah in preletalnicah, jedo tako hrano, kakršno jim ponudimo. Zato moramo skrbeti, da bo kanarček dobil vse potrebno. Kajti le kanarček, ki bo oskrbljen s potrebno hrano, se bo dobro počutil in nam delal veselje.

Ptice, ki živijo v naravi, si same najdejo tako hrano, ki jim po okusu in bioloških potrebah najbolj ustreza. Ker pa je kanarček odvisen od gojitelja, se mora leta tega zavedati.

V začetku športnega gojenja kanarčkov v osrednji Evropi so harški vrvivci tekmovali v petju, torej so tekmovali samo samci. Zato so gojitelji harških vrvivcev dolga desetletja hranili samčke z najbolj kakovostno hrano. Z ostanki pa so hranili samičke, ki so ponavadi v hladnih prostorih čakale na pomlad in svojo biološko nalogo.

Sedaj vsi gojitelji vedo, da je uspešna gojitev ljubljencev precej odvisna od prehrane. Kanarčkom ustreza različna hrana: bolj je naravna, rajši jo imajo. Zato moramo jedilnik pogosto spreminjati. Vedno pa jih moramo hraniti s svežo hrano. Če bomo ravnali tako, bodo zadovoljni, vedri in zdravi.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<