Deli s prijatelji
Pokrovne rastline
Pokrovne rastline

V domačih vrtovih in v javnih nasadih so že nekaj let zelo cenjene in uporabljane najrazličnejše pokrovne rastline, največkrat trajnice in pritlehne drevnine. Ta skupina okrasnih rastlin ni le modna muha v današnjem hortikulturnem oblikovanju, temveč resnična potreba.
Vse manj je ljudi, ki bi utegnili in zmogli oskrbovati nasade tako, da bi bili vse leto brez nadležnega plevela. Tudi domači vrt lastniku ne more in ne sme ‘požreti’ vsake proste urice, ne glede na to, da je marsikdo še v sanjah povezan s svojim malim svetom okrasnih rastlin. Ker torej želimo prebiti več vedrih uric v opazovanju cvetja kot na kolenih z prepognjenim hrbtom in motiko v rokah, bomo še pogosteje sadili pokrovne rastline.

Pokrovne drevnine

Načrtovalcem javnih zelenic pogosto zmanjka sadik pokrovnih rastlin, kot so npr. Cotoneaster ’Skogsholm’, venčkar (Stephanandra tanakae) ali vedno zeleni drobnolistni kovačnik (Lonicera pileata). Med številnimi lepimi pritlehnimi brini je kar težko izbrati. Nekateri rastejo hitreje, drugi počasneje; eni imajo svežo zeleno ali rumenkasto barvo luskastih ali bodičastih iglic, drugi izstopajo z modrikasto srebrno zelenino. Kot pokrovni iglavec je za naše razmere naravnost nepogrešljivo ruševje (Pinus mugo) v različnih sortah, ki so vse popolnoma odporne in zelo nezahtevne. Tudi tise, ki rastejo bolj v širino kot v višino, so prava dragocenost; posebno s starostjo je njihova lepota (in cena) neprekosljiva. Domača igalka ali Blagajev volčin (Daphne blagayana) in jožefica (D. cneorum) sta v vrtovih še redki, vendar zaslužita, da bi ju drevesničarji razmnoževali z večjo prizadevnostjo. Prav tako pa skoraj nikjer ne moremo kupiti lepih sort pomladanske rese (Erica carnea), ki se odlikujejo po zgodnjem cvetenju in po tem, da so navajene na apnenčasta tla, ki so podlaga vrtni zemlji v pretežnem delu Slovenije. Za senco uporabljamo razne sorte bršljana (Hedera helix, Hedera colchica), debelačko (Pachysandra terminalis) z zelenim ali rumeno pisanim listjem. V polsenci se dobro obnese pritlehna mahonija (Mahoma repens) in novejša Mahoma aquifolium, ki je mnogo nižja kot navadna mahonija.

Blazinaste trajnice

K nizkim plamenicam, avbriecijam, greniku in grobeljniku sodijo še nekatere homulnice, zato jim namenimo vsaj nekaj ‘hvale’!

Homulice uporabljamo povsod, kjer je svetlo, toplo in lahko tudi sušno; takšne so škarpe, suhi zidovi, prisojne brežine. Homulice so lepe med cvetenjem, privlačne pa so tudi rastline s poleglimi poganjki brez cvetja. Za domače razmnoževanje ni brez pomena njihova lastnost, da se hitro in zanesljivo ukorenini vsak odlomljen vršiček. Vse homulice so trdožive sočnice in jih suša zlepa ne prizadene. Lepe sorte so med drugimi Sedum floriferum ’Weihenstephaner Gold’, S. floriferum ‘Schorbusser Blut’, Sedum spurium ‘Immergrunchen’, S. magelannii ter S. reflexum; S. kamtschaticum ’Variegatum’ ima rumeno pisane liste.

Pokrovne rastline kot so enoletne prekrivalke

Pri enoletnicah nazadnje tudi lahko govorimo o pokrovnih rastlinah, saj mnoge nizke napravijo precej goste blazine, bogato obložene s cvetjem. To so enoletni greniki, tolščec ali portulaca grandiflora, kalifornijski mak, verbene, enoletne plamenice in lahko tudi na vse strani hiteče vreže kapucink. In morda okrasne bučke, ki zakrivajo nelepo, toda koristno jedro vrtnega komposta, a niso odlične prekrivalke?

Okrasne trave

Trave so najštevilnejša rastlinska družina med cvetnicami in tudi med pokrovnimi rastlinami ne bi smele biti na zadnjem mestu. Tropske trave so številnejše kot vrste v zmernem podnebju, zato pa pri nas trave že po naravi prekrivajo večje površine. V vrtu niso dobrodošle vse trave, ker so med njimi tudi nadležni pleveli. Nepogrešljive pa so nekatere okrasne trave v družbi perunik, maslenic, lilij in drugih čebulnic. Med prekrivalke smemo šteti le nizke trave, kot so nekateri šaši (Carex grayi, C. morrowii, C. plantaginea) in lepe bilnice. Zelo znane so Festuca glauca, F. ovina ‘Glauca’, F. valesciana ‘Glaucantha’ in metlasta bilnica (F. scoparia). Nekatere izmed teh trav, tudi nekaj višjih (za suhe šopke ali kot privlačni osamelci v vrtu) vrst je moč kupiti tudi v naših vrtnarijah.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<