Deli s prijatelji
Gnojenje tal za trajnice

Grede za sajenje trajnic najprej prelopatimo na globino dveh lopat in zrahljamo s peskom in šoto.

Če je potrebno, dodamo tudi apno. Pesek ima daljši rahljalni učinek kot šota, ki v dveh, treh letih razpade v rahlo, preperelo zemljo.

Apnimo kisla tla, ker je najugodnejši pH za trajnice med 6,5 in 7. Pred saditvijo trajnic moramo tla dobro pognojiti s kompostom, z zrelim gnojem ali listovko.

Z njimi ne vnesemo v zemljo le hranilnih snovi, pač pa tudi bakterije, ki so za tla zelo pomembne. Organska gnojila dodamo zgornji plasti zemlje (v globljih plasteh se delovanje bakterij zmanjša).

Trajnicam ne moremo rahljati zemlje vsako leto, kot npr. pri pridelovanju vrtnin, zato moramo zagotoviti rahlost tal, ki bo trajala več let. Tla bomo temeljito pripravili še pred saditvijo (odvisno od lastnosti zemlje).

Imamo peščena tla, ki vsebujejo le okrog 18% ilovice, nato srednje težka tla, ki vsebujejo do 44% ilovice, in težka tla, ki imajo nad 45 % in več ilovice oz. gline, ter veliko vmesnih tal.

Peščena tla so prepustna za vodo, zrak, v njih korenine dobro dihajo, mikroorganizmi hitro razkrajajo organske snovi v tleh.

Vse to pa ne ustreza vrtnim rastlinam. Zato moramo peščena tla zboljšati z dodajanjem ustreznih materialov, npr. s kompostovko, z ilovico, tudi s perlitom, ki zadržuje vlago v tleh.

Težka, glinasta tla so nasprotno zbita in vlažna. V njih zrak in voda težko krožita. Pri težkih zemljah si pomagamo s peskom, šoto, koksom in podobnim materialom, da jih zrahljamo in naredimo bolj prepustne.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<