Deli s prijatelji

Na prelepo pomlad je treba razmišljati o primerni podlagi zemljišča za naš sadno zelenjavni vrt. Dobra osnova in ureditev zemljišča je na prvem mestu za uspešnost vrtov. Zaradi pomanjkanja prostora je običajno vrt utesnjen, poleg tega ga ob hiši zasenčujejo tudi bližnje stavbe.

Tako nimamo veliko maneverskega prostora za sajenje raznih sadnih vrst dreves, zato pa je toliko bolj potrebno, da vsaj na razpoložljivem prostoru poskrbimo za primernost tal. Slaba oz slabo pripravljena tla so najpogostejši vzrok za poznejše razočaranje. Vsakdo je namreč ponosen na lep in roden nasad, na uspeh svojega dela.

Največ napak napravijo/napravimo urejevalci vrtov, ko zemljišče kar tako na oko le površinsko lepo uredijo. Pogosto se zgodi, da na staro podlago oz obstoječe zemljišče, ki je steptano, polno plevela, kamenja in drugega materiala , napeljejo bolj ali manj dobro zemljo. V takem primeru je potrebno pred navozom nove zemlje zemljišče prekopati čimbolj globoko. Nujno je, da je zemljišče prerahljano, ni pa potrebno, da talne plasti obračamo, da  pride mrtvica na površje.

Nujno je takoj odstraniti čimveč trdoživih plevelov, ker nam bodo sicer čez čas prodrli skozi navoženo plast zemlje. Tudi kamenje in ostanki raznega materiala niso zaželeni. Posebno nevarna so mesta, kjer so ostanki apna. Preveč apnena zemlja ni primerna skoraj za nobeno sadno in zelenjavno vrsto. Zlasti so bočutljive vse vrste, ki so vzgojene na šibkih podlagah (npr. hruške na kutini). Prav zaradi tega je zelo zaželjeno opraviti kemično analizo vzorcev tal. Tako analizo naredijo na kmetijskih zavodih in kmetijskih inštitutih. Sicer vam tako dejanje malo olupi denarnico, ampak se splača.

V sadnem vrtu ob hišah lahko škodo povzročijo razne odpadne vode ali pa v prevelikih količinah speljane meteorne vode. Prosto spuščene ali po slabih ceveh speljane talne vode sadni ali zelenjavni vrt nasitijo s preobilico škodljivih snovi, kot so klor in fosfati. Slaba zemljišča skušajo nekateri popraviti z navozom in zasipom večjih količin organskih snovi (dračje, koruznica, slama…) v spodnje plasti bodočega sadnega vrta. Ta ukrep je prej škodljiv kot koristen. Taka organska snov v globini slabo prhni in je leglo za razne talne bolezni. Po daljšem času se tako zemljišče običajno poleže, kar ni dobro za nadaljnje uspevanje dreves, poleg tega nas moti pri oskrbovanju nasada.

Hude težave nam lahko povzroča tudi neurejena talna voda, visoka podtalnica, ki napravi zemljišče nezračno. Nezračna tla s preobilico vlage so hladnješa in mrtva, kar slej kot prej povzroča propadanje sadnih dreves. Drenaža za odvod odvečne talne vode naj bo položena čimbolj globoko, vsaj enih 80 cm po nasvetih strokovnjakov.

Navedel sem res laično, amatersko oz. ljubiteljsko par vzrokov za neuspeh pridelovanja v domačem vrtu. Star pregovor namreč pravi, da se na napakah učimo, vendar pa sem na lastni koži že izkusil, da je tako učenje predrago (sploh v današnjih časih) in včasih za koga celo boleče, saj ni lahko gledati in spremljati izgubo najdražjih rastlin, dreves, … Zato naj velja za vse bodoče sadjarje in vrtnarje, da je nujno pravilno urediti in pripraviti zemljišče tako kot treba za nove stanovalce, da ne bomo kasneje razočarani.

Pa še bonus nasvet : ko pripravljamo jamo za sadno drevje ali recimo borovnice, ribez, … zemljo zrahljajmo vsaj do 60-80 cm globoko (odvisno od drevesa, grma ki ga posajamo), po vsej površini ali vsaj v pasovih, tako kot si zamišljamo da bodo tekle vrste. Izkop posameznih sadilnih jam je običajno le oblikovanje večjih neprepustnih sadnih korit; neprerahljane zemeljske plasti so nekakšne pregrade za odcejanje odvečne talne vode in povzročajo zastoj vode in zamakanje posameznih delov vrta. Hkrati te pregrade preprečujejo tudi normalni razvoj korenin v širino.

Pred sajenjem opravimo tudi primerno gnojenje zemljišča. Koliko in s čim gnojiti najbolje pokaže kemična analiza vzorca tal. Na osnovi take analize nam bodo lahko strokovnjaki dali nasvet za vsak nasad posebej, ker je res nujno, da pri taki stvari ne posplošujemo. Posploševanje je lahko velika napaka, ki nam uniči ves trud pri urejanju sadnega vrta. Ne pomaga vzdihovanje, češ, saj sem vse napravil, a kaj, ko za določeno zemljišče ukrepi niso bili najbolj primerni. Zemlja je tudi živa in če to upoštevamo, nam bo ob pravilnem ravnanju povrnila trud z obilico lepih in zdravih sadov. Imejmo radi svojo zemljo in jo spoštujmo, prav tako je skrb za dragoceno zemljo vedno dobrodošla.

Zemlja nam želi to leto najlepši sadni in zelenjavni vrt in obilo slastnih sadov

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<