Deli s prijatelji
Priprava na trgatev
Priprava na trgatev

Mnogo časa, skrbi in precej prelitega znoja je bilo potrebno, da se lahko izpolnijo pričakovanja slehernega vinogradnika, ki jih je po tihem in v strahu gojil skozi vse leto. Koliko razmišljanj in truda je bilo vloženega, koliko strahu je bilo prestanega? Nenehne skrbi zaradi pozebe, bolezni, toče ipd. so se z vinogradnikom vrasle. Zato ni čudno in je tem bolj razumljivo, da mu besedi trgatev ali branje pomenita nekaj velikega, svečanega, nekaj, kar marsikomu pomeni življenje…

Ker pa je trgatev poleg vseh tistih idiličnih, enkratnih običajev zelo zahtevno in odgovorno strokovno opravilo, se moramo nanjo tudi temeljito pripraviti. Da bo naše celoletno žuljavo delo tudi ob koncu v redu opravljeno in kronano z največjo nagrado – odlično kapljico – poglejmo, kaj vse moramo storiti in česa ne smemo pozabiti.

V vinogradu postavimo prevrnjene trse, popravimo mladice v žico ali jih zvežemo, odstranimo še preostale zalistnike in vršičke. Skratka, poskrbimo, da bo imelo grozdje na voljo čim več sonca in zraka. Kolikor vinograd ni obdelan, pokosimo travo – kar bo zorenju grozdja silno koristilo – da se ne zadržuje vlaga, ki veča nevarnost širjenja gnilobe. Ko smo v vinogradu poskrbeli za čim boljše dozorevanje grozdja, se preselimo s pripravami na trgatev v prešo, v klet, k posodi. Pripravimo in popravimo orodje, ki ga bomo pri trgatvi potrebovali. Vso posodo, škafe, brente, kadi itd., moramo nabiti in zmočiti z vodo. Predhodno vse očistimo raznih plesni s krtačo, hladno vodo in z 2 % sodo in šele nato izperemo s paro ali kropom, sicer bi para utegnila plesni potisniti še globlje v les. Vzrok raznih bolezni in napak v vinu, zlasti vonja po plesnobi, je pogosto nečista posoda, ki jo uporabljamo za trgatev.

Skrbno pregledamo grozdni mlin in stiskalnico. Po potrebi ju popravimo in stiskalnico pravočasno zmočimo. Vse železne dele grozdnega mlina, stiskalnice in kovinske posode, ki pridejo v dotik z moštom, je treba pološčiti z ustreznimi zaščitnimi sredstvi. Vse vrste težkih kovin, ki jih mošt topi, dajejo neprijeten okus in kasneje povzročajo v vinu razne motnje, vinogradniku pa velike, nepotrebne skrbi.

Posode za trgatev ne smemo uporabljati med letom na primer za škropiva, žganjekuho ipd., ker je iz nje težko odpraviti vonj ali okus po teh snoveh. Posode za črno grozdje ne smemo uporabljati za belo grozdje itd. Očistimo, ponavadi tudi prebelimo prešnico, predklet pa tudi klet, če je to potrebno. Kako lepo je pogledati v vinski hram, kjer sta red in čistoča, saj bo to vinu samo koristilo. Pripravimo in očistimo vinsko posodo. Pleskanje sodovih obročev je od časa do časa zelo potrebno in koristno. Razni miniji in laki so za to delo primerna konzervacijska sredstva.

Pregled in priprava vinskih sodov pa je vsekakor najvažnejše in najodgovornejše delo, ki ga opravi ponavadi dober gospodar. Dober vinogradnik oziroma kletar ne zaupa tega opravila komurkoli. Čist, prijeten vonj je zagotovilo, da je vinska posoda zdrava in v redu. Zdrave sode, ki so med letom stali prazni in bili večkrat žveplani, moramo temeljito izprati s čisto hladno vodo; po potrebi z 2-odstotno sodo, potem pa s kropom ali paro. Plesnivo posodo je treba pred izpiranjem z vodo odrgniti s krtačo, da odstranimo plesen.

V septembru in začetku oktobra skoraj vsak dan zasledujemo zorenje in nabiranje sladkorja v grozdju. Ne bodimo nestrpni in neučakani. Če smo od pomladi čakali na primer 150 dni, potem vzdržimo še teh zadnjih 10 do 15 dni. Prav od pravilnega datuma trgatve je odvisna kasnejša kakovost vina, saj so le ob popolni dozorelosti grozdja snovi v moštu v pravilnem razmerju. Če ni grozdje preveč nagnito, potem ga ponavadi ne podbiramo. Največ mošta iztisnemo pri popolni dozorelosti, če nastopi žlahtna in plemenita gniloba, trgatev odložimo. Tako dobimo vina najvišjih vrednosti, seveda pa se ustrezno zmanjša tudi količina. Pri popolni zrelosti so pri belih sortah jagode še zelene in prosojne, pri žlahtni dozorelosti pa so jagode rumeno rjave barve. Jagodne kožice postanejo tanjše in grozdni sok je bolj tekoč. Tako žlahtno ali pozno trgatev si lahko »privoščimo«, če je jesen suha in topla. Posebej važno je odbiranje gnilega grozdja pri modrih sortah, ker bi sicer dobili vino z okusom po gnilobi, plesni itd.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<