Deli s prijatelji
palcki
palcki

Vprašanje »kiča – primer: palčki« je v naši bivalni kulturi visoko zastavljeno. Res pa je tudi, da je to vprašanje vedno relativno. Kar je nekoč veljalo za umetnostno usmeritev v vrtni arhitekturi (npr. graditev umetnih razvalin v dobi tako imenovanih »romantičnih vrtov« ) , imamo danes za nesmiselno in kičasto.

So pa tudi stvari, za katere lahko mirno rečemo, da so plod slabega okusa in pomanjkanja sposobnosti za prenašanje narave v tako majhen košček našega ožjega bivalnega prostora, kot je obhišni vrt. Mogoče se k figuralnemu vprašanju raznih gozdnih živali (srnic, zajčkov, veveric itd), bajeslovnih bitij (vrtni palčki, rdečih kapic, čarovnic, morskih deklic) in miniaturnih arhitektur (gradičev, kmečkih kozolcev, lesenih hišic itd) včasih zatekamo v preveliki želji, živeti v nerealnem svetu. Kdo bi le vedel, kaj vse nas spodbuja k takšnemu oblikovanju naših vrtov !?

Verjetno igrajo tu pomembno vlogo tudi dobro založene trgovine vsakovrstnega kiča, kjer ponujajo kupcem raznobarvne vrtne klopi iz plastike zvitega železja ipd.  Na pretek je raznovrstnih otroških igral sumljive estetske in vzgojne vrednosti, polno je raznih s stiliziranim cvetjem in zelenjem oblikovanih ali celo poslikanih posod za sajenje cvetja, pa tudi iz cementa ali plastike in celo iz žgane gline stiliziranih okraskov v obliki cvetov in listov za naše vrtove! In kako znajo ti trgovci prepričevati, da je pač lažje in lepše imeti v vrtu takšen cvet kot pravega! Če pa že ne to, pa trdijo vsaj, da cvetje sodi v vazo, ki je tudi sama oblikovana kot cvet.

Oblikovanje vrta res ni samo razporejanje rastlin v vrtnem prostoru. Vrt nikakor ne more služiti  svojemu namenu brez vsakršne t.i. »dodatne opreme«.  Vsak vrt zahteva drugačne »dodatke« , odvisno pač od življenjskih zahtev in navad njegovih uporabnikov, od podnebja, velikosti in od številnih drugih naravnih in subjektivnih pogojev. Seveda pa so v naših vrtovih zelo pomembni in dobrodošli nekateri elementi, ob katerih se v domačem vrtu počutimo dobro in delujejo sproščujoče.

Vodni motivi so izredno učinkoviti, pa naj bo voda stoječa ali tekoča. Zlasti skupaj z vodnim in obvodnim rastlinjem dajo vrtu poseben čar. To velja tako za vroče Primorje kot za hladnejše kraje. Ni pa treba, da bi gradili drage bazene! Prav tako učinkovit je lahko okrasni ribnik, na steptani in s plastično folijo prekriti glini. Vse skupaj mora seveda biti skrito. Viden je lahko le rob vodne kotanje, obdelan z naravnim kamnom ali lesom. Vodno rastlinje tudi v domačih okrasnih ribnikih prav dobro uspeva.

Za sedenje v vrtu nista nujni »klasična uta« in miza s stolčki, še zlasti ne s plastičnimi. Prav tako in še bolj udobno se lahko usedemo na delno prikriti terasi pod cvetočo pergolo na karšenkoli stol, bodisi pleten ali prav enostavno oblikovan. Še bolj prijetno bo posedanje pod drevesom ali na soncu na kamniti ali leseni klopi. Improvizirano oblikovanje naravnih materialov (pol hloda, groba deska, kamnita plošča ipd.) lepo zadovoljuje našo osnovno željo – bivati v čimbolj naravnem okolju.

Svetlobna telesa so sicer že lahko iz umetniško obdelanih naravnih ali umetnih materialov, vendar naj nikar preveč ne izstopajo v vrtu. Nekako bolj sproščeno se bomo počutili, če se bo vrtna svetilka podnevi čimbolj izgubila med zelenjem. Ponoči pa je seveda njena naloga osvetljevati posebno mikavne dele vrta ali pa naš bivalni prostor v vrtu.

Ptičje krmilnice, valilnice in napajalniki za ptiče nimajo nič skupnega s palčki za vrt. Te nam pomagajo v vrtu ustvarjati in ohranjati resničen stik s pernatimi prijatelji. Le kičaste ne smejo biti, pa na pravo mesto jih postavimo in oskrbujmo!

Za tokrat naj bo dovolj mojega razmišljanja o opremljanju vrta. Mogoče le še to, da naj bi bil vrt skladna celota arhitekture stavbe, rastlinja in vseh drugih elementov, tudi poti, parkirnih prostorov in »razne drobne opreme« .  Nikakor ne smemo pretiravati in zatrpati vrta z vso mogočo opremo (naprimer palcki). Naj bo tudi oblikovanje in opremljanje vrtnega prostora odsev naše splošne višje življenjske kulture.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<