Deli s prijatelji
Rabarbara

Rabarbara je zgodaj spomladi iskana zelenjavnica. Prijeten okus, zaradi česar jo uporabljajo predvsem za kompote, ji dajejo jabolčna kislina, vsebuje jo 1,77%, limonina 0,41 % in oksalna kislina 1,12%. Te kisline delujejo osvežujoče, čistijo kri, pospešujejo prebavo in delovanje ledvic. Zato lahko uporabljamo rabarbaro kot dietno hrano pri želodčnih in ledvičnih obolenjih.

Rabarbara
Rabarbara

Poleg kislin vsebuje rabarbara vitamin C (9 mg v 100 gramih) vitamin D, vode ima 88 do 94 %, beljakovin 0,33 %, maščob 0,1 % in 2,2 % sladkorja. Sto gramov sveže rabarbare ima 16 do 17 kalorij. Za uporabo so najboljši mladi listni peclji. S starostjo narašča količina kislin, zato starih listnih pecljev ne uporabljamo. Listov zaradi visoke vsebnosti oksalne kisline ne dajemo živalim za krmo.

Rabarbara dobro uspeva na toplih sončnih legah, kjer dobimo zgodnje pridelke; raste pa tudi v senčnih legah pod drevjem. Za dober in visok pridelek zahteva rabarbara veliko vode, vendar pa ne prenese stoječe vode. Rabarbaro sadimo na vrt kot izločino, ker uporabljamo nasad 6 do 9 let, pri nekaterih (ameriška orjaška) pa celo do 10 let. Rabarbare ne sadimo na zemljišče, kjer je prejšnje leto rastla lucerna, ker se bolezen morilka lucerne (Rhizoctonia violacea) prenaša nanjo. Na isto mesto je ne smemo saditi nekaj let.

Rabarbara in Gnojenje

Za izdatno gnojenje je rabarbara zelo hvaležna. Novim nasadom pognojimo tla s 300 kg na ar hlevskega gnoja ali s 600 kg/ar komposta, poleg tega pa najmanj 14 dni pred saditvijo ob prelopatenju zadelamo v zemljo 7 kg nitrofoskala na ar. Spomladi, preden začne poganjati, ji dognojimo še z 6 kg/ar nitromonkala. Vsako leto ali vsako drugo leto pognojimo rabarbari s hlevskim gnojem, ki ga lahko dajemo jeseni ali ostane kot zastirka, ali pa ga jeseni med vrstami zadelamo v zemljo. Februarja in marca, približno tri tedne pred poganjanjem, pognojimo stare nasade še z rudninskimi gnojili.

Ugoden čas za presajanje rabarbare je avgust, lahko jo presajamo tudi septembra, oktobra ali celo spomladi. Sadimo jo na razdaljo 1 m do 1,5 metra X 1 m do 1,5 m. Dober nasad rabarbare mora biti strnjen, zato naj bo saditvena razdalja na suhi in slabši zemlji manjša kot na dobrih z vodo bogatih tleh. Presajamo z lopato tako, da izkopljemo jamo, vanjo položimo reznico, ki jo pokrijemo s 1 do 5 cm debelo plastjo zemlje. Zemljo okrog sadike dobro pritisnemo in temeljito zalijemo.

Po presajanju tla pokrijemo s šoto ali hlevskim gnojem, da so topla in se rabarbara do zime dobro ukorenini. Prvo leto je treba nasad rabarbare pleti, ker se rastline še ne razrastejo dovolj, da bi prekrile tla. Naslednja leta se že toliko razraste, da je potrebno le enkratno okopavanje zgodaj spomladi, pri tem zadelamo v zemljo gnojila. Za visok pridelek moramo nasad namakati. Zelo pomembno je redno odstranjevanje cvetnih stebel, ki poganjajo že od maja. Tako preprečimo, da bi cvetno steblo izčrpalo rastlino na škodo listnih pecljev. Pri odstranjevanju cvetnih stebel moramo biti bolj pazljivi kot pri pobiranju listnih pecljev. Prvikrat poberemo le 2 do 3 največja cvetna stebla, čez nekaj dni šele odstranimo vsa. Kasneje zrasla cvetna stebla odstranjujemo pri pobiranju listnih pecljev. Odstranjujemo jih tako, da jih iztrgamo, ne smemo jih odrezati ali odlomiti. Na rastlini naj ne ostanejo deli cvetnega stebla.

Tudi listnih pecljev ne smemo rezati, pač pa jih pazljivo odtrgamo, da ne poškodujemo majhnih poganjkov. Peclje pobiramo od aprila do junija. Rastlina da letno najmanj 3 kg pecljev, na ar jih pridelamo poprečno 250 do 300 kg.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<