Deli s prijatelji
Rastline ustvarjajo lepoto vrta
Rastline ustvarjajo lepoto vrta

Danes so vremenoslovci napovedovali deževen popoldan, a kot izgleda temu le ni tako. V službi je današnje sonce ustvarilo obilico dobre volje, sobna rastlina, ki se nahaja na glavnem stopnišču objekta je pričela vidno zajemati sončne žarke in moje misli so ob pogledu nanjo na trenutke »odvihrale« na novo načrtovanje posodobitve mojega vrtička in ker se pač »malenkostno« na to tudi spoznam, je padla ideja za nov članek.

Kot se verjetno vsi zavedamo lepoto vrta ustvarjajo predvsem rastline, njihov izbor in razvrstitev. Pravih rastlin ni lahko izbrati, kajti različne rastlinske vrste zahtevajo različne življenske razmere.

Nekatere uspevajo na izrazito apnenih tleh, druge na težki ilovici. Nekatere se spet odlično počutijo na sončnem prostoru, druge bi na soncu hitro shirale. Če želimo na vrtu doseči uspeh, moramo poznati lastnosi posameznih rastlin, da jim omogočimo rast in razvoj.

Pri izbiri rastlin bodimo pozorni tudi na njihovo obliko, saj se morajo med seboj tudi lepotno ujemati. Bolj nenavadne rastline, s katerimi želimo dati vrtu poseben čar in privlačnost, ne smejo biti razvrščene druga ob drugi, ker bi s svojo lepoto preveč tekmovale med seboj in se ne bi mogle uveljaviti. Posadimo jih med druge rastline tako, da uveljavimo njihovo estetsko vrednost. Izbiri in sajenju drevja posvetimo veliko pozornosti, kajti drevo je tisti element vrta, ki daje celotnemu okolju največji poudarek. Seveda tega ne bomo  zaznali takoj po saditvi, toda po nekaj letih bo posajeno drevo preraslo objekte in bistveno spremenilo celotno okolje. Primer, sobna rastlina kot je »drevo življenja« lahko po nekaj letih zelo obremeni volumenski prostor postavitve. Ob saditvi to v celoti upoštevajte.

V naših podnebnih razmerah imamo veliko izbiro drevesnih vrst. Toda vrt je majhen in ne prenese večje zasenčitve in zato nimamo prevelikih možnosti za izbiro. Številni lastniki vrtov želijo imeti zelo dekorativna drevesa, ki jih vidijo na javnih zelenicah. Toda ko o tem tehtno premislijo, ugotovijo, da so to drevesa, ki bodo v nekaj letih previsoka za vrt. Odločujoča ni višina, pač pa širina krošnje. Torej bomo morali izbirati pri iglavcih za domači vrt le med omoriko, čugo, ginkgom, macesnom, cipreso, pacipreso in nekaterimi cedrami.

Pri listavcih bomo izbirali med brezo, kisovcem, glokom, jerebiko, cercidovko, pahljačastim javorom, magnolijo, japonsko češnjo in okrasno jablano.

V kolikor imate idejo in predvidevate da je potrebno dodati še katero vrsto lahko to napišete oz. pokomentirate. Upam da ste dobili kakšno idejo in par “skominov” za posodobitev vašega vrtička 🙂

Lep pozdrav želim vsem mojim bralcem.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<