Deli s prijatelji
Sadike enoletnic v lončkih
Sadike enoletnic v lončkih

Nekatere bolj občutljive enoletnice sadimo na prosto šele sredi maja, ko mine nevarnost pomladnih nizkih temperatur. Do takrat morajo biti sadike na toplem, zavarovane pred slanami. Mnoge enoletnice bi lahko sejali neposredno na stalno mesto šele takrat, ko bi bilo dovolj toplo, toda tako bi imeli le malo cvetlične lepote, ker bi rastline zacvetele nekaj tednov pozneje kot sicer. Zato je pomembna vzgoja sadik v zaprtih gredah ali lončkih, če želite hiter okrasni učinek nasadov z enoletnicami.

Sadike Enoletnic v Lončkih
V šotnih lončkih vzgojene sadike so lepe rasti in dobro razvejane. Podobno lahko vzgojimo tudi druge enoletnice – ne le v šotnih, temveč tudi v odsluženih jogurtovih lončkih in drugih manjših posodah

Za potrebe domačega vrta ni težko vzgojiti dovolj velikega števila sadik; za skromnejše zadošča tudi okenska polica, sicer pa rastlinam nudi varno zavetje zaprta greda. V lončke ali zabojčke posejano seme pogosto vznikne na gosto. Drobno seme petunij, begonij in podobnih enoletnic je izredno drobno in ga skoraj ne moremo sejati tako redko kot bi bilo potrebno. Zato še zelo majhne sadike prepikiramo na večje razdalje v zabojčke. Še mnogo bolje pa je, če pikiramo v lončke, kjer bodo sadike vse dotlej, dokler jih ne bomo posadili na prosto.

Sadike v lončkih

Vzgoja sadik v lončkih ima nekaj pomembnih prednosti pred vzgojo v zabojčkih ali neposredno v prsti zaprte grede. V lončku se korenine zgostijo in napravijo zelo čvrsto koreninsko grudo, skupaj s katero posadimo rastlino na stalno mesto. Takšna sadika bo nemoteno rasla naprej in pravimo, da ne bo doživela šoka ob presajanju. Gotovo vsak vrtnik ve, kako najbolje izlončimo sadike in koreninsko grudo: z robom lončka nalahko potolčemo po trdni podlagi in vsebina se zlahka loči od stene. Za vzgojo sadik lahko uporabljamo bodisi glinene ali plastične lončke. Lahko uporabimo tudi preluknjane jogurtove lončke. Pri vseh je pomembna dobra drenaža. Bistvena razlika med žgano glino in plastiko je le v tem, da se glineni lončki hitreje izsušijo, zaradi česar moramo biti bolj marljivi pri zalivanju.

Na drugi strani pa v plastičnih posodah korenine enakomerneje prepredejo celotno prostornino in ne silijo le proti obodu. Še boljši so šotni lončki, kakršne lahko kupimo tudi v naših trgovinah. Ti so okrogli ali štirioglati, posamični ali pa se jih drži več skupaj. Tanka stena je izdelana iz stisnjene šote in korenine prepredejo steno navadno prej, preden sadimo na prosto. Pri šotnih lončkih odpade izlončevanje, lončki pa postanejo del vrtne prsti.

Sorodna povezava:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Enoletnica

Sorodna iskanja:

  • Enoletnice
  • Balkonske rože
  • Rože za sončno lego
  • Balkonsko cvetje za sončno lego
  • Balkonske rastline
  • Sadike sadnih dreves

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<