Deli s prijatelji
Saditev sadnega drevja - priprava zemljine
Saditev sadnega drevja - priprava zemljine

Saditev sadnega drevja je najbolje opraviti od jeseni, ko odpade listje, do pomladi, ko začne drevje brsteti. Pogoj za uspešno saditev sadnega drevja je, da temperatura ne pade pod ničlo. Vendar je primernejše sajenje jeseni, ker se korenin čez zimo oprime zemlja, tako da začnejo spomladi normalno rasti. Samo v zelo hladnih območjih, kjer so možne zimske pozebe, je primerneje saditi spomladi.

Uspeh sajenja je precej odvisen od sadilnega materiala. Prvorazredna sadika mora imeti zdravo in lepo ravno deblo z dobro razvitimi brsti in dozorelim lesom. Enoletne sadike naj bodo visoke 1,5 m, medtem ko naj imajo dveletne sadike v višini krošnje že razvitih 4 do 5 mladik. Korenine naj bodo zdrave, lepo in gosto raščene in ne polomljene. Enoletne sadike naj imajo vsaj 3 korenine daljše od 25 cm in čim več drobnih koreninic.

Primer za saditev sadnega drevja

Na skici je prikazana optimalna izvedba saditve sadnega drevja, kjer je za začetno podlago izbrana obrnjena travna ruša. Zemljini je za optimalno rast primešano tudi mineralno gnojilo.

Saditev sadnega drevja
Saditev sadnega drevja

Dober sadjar bo raje izbral enoletne sadike, ki so cenejše in jih lahko oblikuje po svoji želji. Sadjar začetnik naj kupi dveletne sadike, ki imajo že oblikovano krošnjo in določeno višino debla. Sadike v drevesnicah izkopavajo že jeseni. Zato je najbolje, da jih kar najhitreje kupimo. Pazimo, da se sadike med prevozom iz drevesnice mehanično ne poškodujejo, ne izsušijo, ne zaduše in niso izpostavljene previsokim ali prenizkim temperaturam. Korenine so mnogo bolj občutljive za nizke temperature kot nadzemni deli.

V kolikor sadik ne posadimo

Če sadik ne posadimo takoj na stalen prostor, jih zakopljemo na varno mesto v vrtu ali pa jih spravimo v vlažen pesek v kleti. Pred sajenjem sadike ponovno pregledamo. Korenine pustimo čim daljše, le poškodovane porežemo. Nekaj ur, preden opravimo saditev sadnega drevja jih namočimo v mešanico kravjaka, ilovice in vode, da se zemlja ob sajenju bolje oprime korenin.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<