Deli s prijatelji
Vinska Trta

Sadimo le najboljše, dobro dozorele in močno ukoreninjene cepljenke vinske trte. Vsestransko presodimo tudi o sorti in podlagi, da se čez nekaj let ne bomo kesali. Vinska trta uspeva skoraj na vsakem zemljišču, toda le če so tla dobro pripravljena in je rastišče na takem mestu, da trta ne bo trpela mraza in prevelike »moče«.

Za sajenje si pripravimo lopato, motiko, grebljico ali malo motiko, vedro in mokro žakljevino. Primerno se oblecimo in obujmo! Zaščitimo si kolena, saj bomo delali kleče. Obujmo si gumijasto obuvalo, da pri teptanju v sadilni jami ne bomo poškodovali nežne cepljenke.

Priprava cepljenk za sajenje

Cepljenko skrbno pregledamo. Cepljeno mesto mora biti dobro zaraščeno. Če pritisnemo s palcem na cepič z različnih smeri, ne sme »zazijati« na cepljenem mestu. Poganjki cepljenke morajo biti zdravi in sveži, prav tako korenine. Odlična cepljenka mora imeti dovolj dolgih in na »nogi« cepljenke enakomerno razporejenih korenin. Najmočnejši poganjek prirežemo na spodnje dobro vidno oko, druge poganjke pa popolnoma odstranimo, prav tako tudi osušen »štrcelj« starega cepiča. Nožne in glavne korenine prirežemo na dolžino pesti (to je na 8—10 cm dolžine). Srednje, zgornje in rosne korenine pa povsem odstranimo.

Cepljenke namakamo tik pred sajenjem v gosto mešanico, ki jo pripravimo v vedru iz tretjine ilovice, tretjine kravjeka in tretjine vode, računano prostorninsko in ne utežno. Sadilec naj ima naenkrat največ pet pripravljenih cepljenk, zavitih v mokro krpo ali žakljevino.

Sajenje

Jama naj bo primerno globoka in široka. Najprimernejše mere za sadilne jame so: širina 30 cm, dolžina 40 cm in globina 40 cm. V ravnini na terasah in na težkih tleh sadimo praviloma plitveje; na nagnjenem zemljišču, lahkih, kamnitih ter peščenih tleh pa globlje. Cepljeno mesto naj bo 2—5 cm nad površino. Globino uravnavamo z bolj poševno ali bolj strmo lego cepljenke. Na dno jame nasipamo rahlo in dobro prst, pomešano s kompostom. Vse skupaj z obema rokama oblikujemo v prisekan stožec, tako imenovani »kupček«. Višina kupčka je hkrati tudi mera za globino sajenja. Kupček dobro potlačimo z rokami. Nanj postavimo bolj ali manj poševno cepljenko in to tako, da je glava cepljenke ob kolu. Korenine razporedimo na kupčku v vse smeri.

Na korenine nasujemo dobro preperel kompost in ga poteptamo z nogami (z gumijastimi škornji). Dobro ga poteptamo tudi med cepljenko in kolom. Če nimamo hlevskega gnoja, jamo zasujemo z dobro prstjo, ki smo ji odstranili kamenje ali večje kose laporja, in dobro potlačimo. Če smo se ob sajenju odločili za zalivanje z vodo, zalijemo cepljenko pred dokončnim zagrinjanjem na poteptan kompost.

Če imamo dobro preperel hlevski gnoj, ga bomo dali na kompost in temeljito poteptali. Cepljenko bomo obdali (podzemno deblo cepljenke) s prstjo, da gnoj ne pride v neposreden stik s cepljenko. Šele nato vržemo v jamo gnoj, potlačimo in jamo dopolnimo s prstjo ter ponovno poteptamo.

Nad jamo, zlasti nad glavo cepiča, naredimo hribček, »krtino«, tako da je prsti nad cepičem vsaj za štiri prste. Hribček varuje glavo cepiča pred osušitvijo. Če sadimo na nagnjenem zemljišču, napravimo krtino z vdolbino na vrhu (»skledčko«), da lahko ta skledčka ob dežju zadržuje vodo. Zagrnimo raje višje kot prenizko, saj se bo zemlja ob prvem nalivu sesedla in bi lahko odkrila glavo cepljenke.

Uspeh sajenja zvečamo

  • če glave cepljenke pomočimo v vodo, ki smo ji dodali 30 dag cosana ali drugega žveplovega pripravka na 10 litrov vode, s čimer preprečimo razvoj pršic;
  • če cepljenke 24 ali 48 ur namakamo v navadni vodi;
  • če ne sadimo v premokro ali presuho zemljo;
  • če jih ob pripravljanju in sajenju ne izpostavimo predolgo soncu in vetru;
  • če jih pred sajenjem namočimo v mešanico kravjeka, ilovice in vode;
  • če ob sajenju uporabimo le dobro preperel kompost in zrel gnoj ter mu primešamo še šoto;
  • če cepljenko pred dokončnim zagrinjanjem zalijemo vsaj s štirimi litri vode.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<