Deli s prijatelji
Sezonsko Opravljanje Čebel

Sezonsko Opravljanje Čebel

Nedvomno je od biološke oskrbe čebel v največji meri odvisen gospodarski uspeh čebelarstva. Vse, celo zdravstveno stanje čebelnih družin, je odvisno od tega, kako strežemo čebelam vse leto. Vsaka posamezna čebelja družina prej ko slej doseže svoj razvojni biološki vrhunec. Čebelar, ki ima popoln pregled nad svojimi čebelami, lahko v vsakem primeru obvlada položaj. Gotovo jih ne bo zapustil tedaj, ko nastopi po glavni ali celo zadnji paši brezpašna doba, kajti tedaj so običajno na višku razvoja. Družina, ki pa je že prej dosegla svoj vrhunec, je po vsej verjetnosti iz-rojila. Najnevarnejše obdobje je, ko se po glavni paši čebele močno razvijajo. Tedaj se rado zgodi nekaj posebnega, česar običajno čebelarji ne predvidevajo. Dobršen del nabranega medu se v panju spremeni v zalego. Potem so plemenske živali nekaj časa močno živahne. Julija in avgusta izlegle čebele niso dobre za zimsko gručo, ker ne bi preživele zime. Zato je nujno potrebno, da čebelar, kadar ni v naravi paše, preseli čebele tja, kjer paša je, ali pa jim mora ustvariti nadomestno pašo v pitalniku. Tako delajo povsod v svetu, če redijo čebele za to, da imajo od njih gospodarske koristi. V takšnem položaju je za vsako ceno potrebno čebelam ohraniti biološko ravnovesje, da ne bo do konca septembra prenehala zalega v panjih.

Sezonsko Opravljanje Čebel
Sezonsko Opravljanje Čebel

Statistični Podatki Čebelarjev

Na voljo imamo statistične podatke čebelarjev. Iz njih je razvidno, da je bila avgusta in septembra največkrat brezpašna doba. Poprečna desetletna uporaba kontrolnega panja je 1,42 kg.

Navedeni podatki lepo nazorno prikazujejo, da proti koncu poletja nastopi za čebele brezpašno obdobje na območju med Mariborom in Selnico ob Dravi. Takšnih krajev je v Sloveniji gotovo veliko več kot tistih z izdatnimi pašami.

Klasičen Način Krmljenja Čebel

Klasičen način krmljenja čebel je tako imenovano krmljenje na zimsko zalogo, kakršno je pri nas v navadi še iz časov, ko so čebele nabrale dosti medu na otavi in ajdi. Tedaj so po potrebi dopolnili zimsko zalogo proti koncu septembra in še v začetku oktobra. Medtem pa se je na čebelarskem področju marsikaj spremenilo. Dogodki na področju modernizacije kmetijstva v zadnjih desetletjih bežijo tako naglo mimo nas, da marsikaj spregledamo. Za to se na področju čebelarstva pogosto vse prepočasi prilagajamo novim razmeram.

Drugačen Način Krmljenja Čebel

Pri nas doma in v svetu se je izoblikoval nekoliko drugačen način krmljenja čebel v tako imenovani posezonski dobi. Posezonska doba opravljanja čebel je doba od glavne ali zadnje letne paše do zazimljenja. Ugotovili smo že, da nastopijo pri nas od julija do pozne jeseni šibka ali celo brezpašna daljša obdobja. Zato bomo združili dražilno krmljenje in krmljenje čebel na zimsko zalogo. Takšno krmljenje uporabljajo že marsikje pri nas doma in pri naših sosedih.

Krmljenje Čebel s Suhim Sladkorjem

V poštev pride krmljenje čebel s suhim sladkorjem, krmljenje raztopine v posebnih pitalnikih, sladkorno testo ali nekakšne pogače. Iznajdljivi čebelarji si pomagajo, kot vedo in znajo. Za suho krmljenje mora biti sladkorna sipa fino zmleta, tako kot zdrob. Zrnca naj imajo 0,5 mm premera, medtem ko je sipa, ki jo ponuja trgovska mreža, pregroba. Zato nekateri čebelarji sladkor v pitalnikih polijejo z vodo, še bolje pa je, če ga premešamo s sladkorno raztopino, ki je iz enega dela sladkorja in enega dela vode. Najcenejše in tudi najbolj enostavno je krmljenje s sladkorno raztopino v pitalnikih, ki so tako prirejeni, da lahko čebele jemljejo čim bolj počasi. Zato so primerni tako imenovani vakumski pitalniki z majhno mrežasto odprtino. Posezonsko krmljenje čebel naj traja vsaj tri tedne.

Nadomestek Cvetnega Prahu

V krajih, kjer primanjkuje pelodne paše, lahko postrežemo čebelam z nadomestki cvetnega prahu. O tem se lahko prepričamo tako, če krmimo en del čebeljih družin. Le-te bi morale prinašati v panje obnožino, medtem ko druge, ki jih ne krmimo, te ne prinašajo ali pa le malo. S tem preprostim poskusom se lahko hitro in zanesljivo prepričamo, če imajo čebele v naravi na voljo dovolj peloda. Spomladi, kmalu po čistilnih izletih, čebelarji običajno opazujejo čebele na bradah. Tiste, ki prinašajo obnožino, jih ne skrbijo več, zanje vedo, da je vse v redu, da torej matica zalega. Vendar ne le prvi izleti, vse tja do pozne jeseni morajo čebele nabirati cvetni prah, da lahko z njim gojijo zalego. Ravno zato jim ga ne sme nikoli manjkati. Kadarkoli se vračajo v panje pašne čebele brez obnožine, mora postati čebelar na to pozoren. Kadar izdatno medi hojka, nabirajo čebele pelod celo po koruznih prašnikih, ki jih drugače tamkaj ne opazijo. Čas hojevega medenja je ravno julija in avgusta. Na gozdnih območjih v tem času navadno občutno primanjkuje pelodne paše. Tako nas pojav, ko čebele ne prinašajo obnožine v vsakem letnem času, opominja na določeno pomanjkanje v prehrani čebeljih družin. Le-to pa vpliva na biološko ravnovesje zlasti zalege v čebeljih družinah. Od oskrbe čebel v posezonskem času je odvisen gospodarski uspeh v prihodnjem letu.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<