Deli s prijatelji
Škrlatna mrenica (Capoeta titteya)
Škrlatna mrenica (Capoeta titteya)

Škrlatna mrenica (Capoeta titteya) je predstavnica družine krapovcev. Njena domovina je otok Cejlon. Že slovensko poimenovanje pove, da je to ribica lepe škrlatne barve, posebno spolno zreli, odrasli samci so prekrasno obarvani. Samičke so za spoznanje manj uglednih barv.

Škrlatna mrenica izrazito jatna riba

Škrlatna mrenica je kot večina mrenic izrazito jatna riba, zato jo v akvarij naseljujemo vedno po več primerkov skupaj. Velikost akvarija ni toliko pomembna, saj so škrlatne mrenice ene najmanjših med svojimi sorodniki. V dolžino zrastejo le do 5 cm. Ker so miroljubne narave, jih lahko naselimo skupaj z mnogimi vrstami akvarijskih rib. Voda v akvariju mora biti mehka do srednje trda, s pH vrednostjo od 6,5 do 7 in temperaturo od 25 do 27°C. Zelo dobro se počutijo v nižjih in gosto zaraščenih akvarijih. Glede prehrane z njimi ne bomo imeli problemov, saj se zadovoljijo z vsemi vrstami hrane za akvarijske ribe. Če se bomo odločili škrlatne mrenice tudi zdrstiti, pa nam bo to mnogo prej uspelo, če jih bomo hranili z živo hrano.

Drstitev

Za drstitev je primeren že manjši akvarij s prostornino od 10 do 15 litrov. Na dno nasujemo dobro spran pesek debelejše granulacije, med katerega pritrdimo nekaj šopov drobnolistnih rastlin. Napolnimo ga z mehko, rahlo kislo vodo, s temperaturo 27°C. V tako pripravljen akvarij popoldan prenesemo spolno zrel par, ki se navadno zdrsti že naslednje jutro. Po drstitvi par odstranimo, akvarij pa zatemnimo. Iz iker se že po 24 urah izležejo mladice, ki prosto splavajo četrti dan. Takrat jim ponudimo za hrano ličinke solinskega raka.

Sorodna iskanja:

  • Akvaristika

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<